Funcţionarii din administraţia publică se pregătesc de greva generală

Funcţionarii din administraţia publică se pregătesc de greva generală
Nemulţumiţi că Guvernul României a rămas rece la solicitările şi doleanţele exprimate de funcţionarii din administraţia publică, sindicaliştii se pregătesc să declanşeze o grevă generală.

Aceasta se va desfăşura în luna aprilie, la o dată ce va fi stabilită de către Biroul executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) după ce va fi încheiată procedura de strângere de semnături privind acordul tuturor salariaţilor pentru participarea la acţiunea de protest.

În cazul în care se decide trecerea la acest pas, angajaţii din primării, consilii judeţene şi instituţiile subordonate acestora îşi vor întrerupe activitatea timp de o zi. "Facem pe această cale apel către toate organizaţiile sindicale din administraţia publică locală din România să se alăture organizaţiei noastre şi acţiunilor de protest la care participă colegii lor reprezentaţi de către FNSA", a declarat Valer Suciu, preşedintele federeaţiei.

Revendicările vizează reglementarea şi liberalizarea acordării începând din acest an a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii. Ei cer creşteri salariale de până la 40%, respectiv aplicarea legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

"Este nevoie de o creştere de 40% pentru a putea să tărim, nu decent, doar sa putem să trăim. Să ajungem la veniturile pe care le-am avut înainte ca Guvernul Boc să le taie", a adăugat Bogdan Şchiop, secretarul general al FNSA.

Conflictul colectiv de muncă a fost declanşat în ianuarie, membrii FNSA înştiinţând Guvernul României despre acest lucru, iar la sfârşitul lui a fost organizată prima formă de protest, o grevă de avertisment care a presupus întreruperea programului de lucru, timp de o jumătate de oră, în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora de pe întreg teritoriul ţării.

Comenteaza