Fostul viceprimar Şurubaru, din nou în echipa lui Boc

Fostul viceprimar Şurubaru, din nou în echipa lui Boc
Fostul viceprimar Gheorghe Şurubaru va reveni într-o funcţie importantă în executivul primăriei clujene condus de Emil Boc.

Consilierul local PNL Gheorghe Şurubaru, fost viceprimar al Clujului din partea vechiului PDL, în mandatul 2012-2016, a trecut de toate probele de concurs şi peste câteva zile urmează să fie numit administrator public în cadrul primăriei Cluj-Napoca.

Concursul pentru ocuparea acestei funcţii a avut trei etape, selecţia de dosare a candidaţilor, proba scrisă şi interviul. În prima etapă s-au înscris fostul viceprimar Şurubaru şi un cetăţean pe nume Duşcaş Ioan, al cărui dosar a fost respins pe motiv că nu îndeplinea condiţiile de vechime cerute. Cei care doreau să acceadă în funcţia de administrator public trebuiau să fie absolvenţi de studii superioare cu diplomă de licenţă în domeniile tehnic, economic, juridic sau ştiinţe administrative, să aibă vechime de cel puţin 10 ani în una din specialităţile cerute dar şi o experienţă de 5 ani în funcţii de conducere.

Astfel, Gheorghe Şurubaru a rămas singur în concurs. Comisia de examinare a fost compusă din trei angajaţi ai primăriei Cluj-Napoca, adică foşti subalterni ai săi până în luna iunie 2016. La proba scrisă, fostul viceprimar a luat 84,5 puncte, iar minimul pentru a putea participa la interviu era de 70 de puncte. La ultima probă, interviul, care a avut loc vineri, 22 iulie, fostul viceprimar a obţinut 100 de puncte. Punctajul final care se calculează ca şi medie aritmetică a rezultatelor de la proba scrisă şi interviu, a fost aşadar de 92,25 puncte.

Legal, mai trebuie parcursă o etapă formală de o zi pentru depunerea contestaţiilor la rezultatul interviului, în data de 25 iulie, iar în 26 iulie se va anunţa oficial câştigătorul. Gheorghe Şurubaru urmează să semneze un contract de management pe perioadă determinată, interval de timp care va fi stabilit prin clauzele contractuale.

Această funcţie de administrator public, sau „city manager", cum i s-a mai spus, este prevăzută de Legea administraţiei publioce locale, dar până acum primăria Cluj nu a mai avut o persoană angajată pe acest post. Primarul Emil Boc practic a fost nevoit să nu-l mai susţină pe Gheorghe Şurubaru pentru un nou mandat de viceprimar, pentru că era obligat prin protocolul de fuziune cu aripa vechiului PNL să ofere acestei grupări postul, ceea ce s-a şi întâmplat, viceprimar fiind ales vechiul liberal Dan Tarcea. Astfel, postul disponibil de administrator public s-a potrivit ca o mânuşă lui Gheorghe Şurubaru.


Ce face administratorul public

„(1)La nivelul comunelor şi oraşelor, primarul poate propune consiliului local înfiinţarea funcţiei de administrator public, în limita numărului maxim de posturi aprobate.
(2) Numirea şi eliberarea din funcţie a administratorului public se fac de primar, pe baza unor criterii, proceduri şi atribuţii specifice, aprobate de consiliul local. Numirea în funcţie se face pe bază de concurs.
(3) Administratorul public poate îndeplini, în baza unui contract de management, încheiat în acest sens cu primarul, atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local.
(4) Primarul poate delega către administratorul public, în condiţiile legii, calitatea de ordonator principal de credite", scrie în legea administraţiei publice locale despre acest post.

Cum vede Consiliul Civic Local funcţia de „city manager"

Reamintim că una dintre cele mai cunsocute organizaţii civice clujene, Consiliul Civic Local, a cerut încă din 2014, ca prin lege să fie instituită funcţia de „city manager", ca funcţionar public superior, neaservit politic.

„Funcţia acestui specialist este aceea de manager urban (city manager), care
se regăseşte în toate ţările cu democraţie consolidată din Europa şi este poziţionată în afara oricăror influenţe şi ingerinţe din sfera politicului. Managerii urbani fac parte din categoria funcţionarilor superiori. Managerul urban depune jurământ de credinţă, odată cu investirea în funcţie, în spiritul respectului legii şi al administrării şi cheltuirii eficiente a banului public.Lui i sesubordonează întregul corp tehnic şi juridic a instituţiei teritoriale si el poate să îndepărteze mâna politicului de la banul public. El poate stopa, cu argumente peremptorii, finanţări care generează risipa banului publicşi care susţin demersuri ale clientelelor politice. În acest mod, considerăm noi, cei din Consiliul Civic Local,Cluj-Napoca (economişti, jurişti, urbanişti, universitari, arhitecţi, medici,sociologi,profesori, membrii ONG, cetateni, etc) că se va estompa elanul accederii la funcţii publice a unor categorii de persoane slab calificate şi cu îndoielnice calităţi cetăţeneşti, care văd exclusiv îmbogăţirea rapidă pe căi ilicite ori la limita legii, a lor şi a celor care i-au propulsat din masa partidelor politice.Prin managerul urban, banul public şi resursele comunităţilor locale vor fi potenţate si administrate de o echipă coordonată de o persoană competentă şi neaservită politic", au susţinut reprezentanţii Consiliului Civic Local Cluj printr-un comunicat de presă.

 

 

Comenteaza