Floreștiul are buget. Pivariu: „Am stabilit viitoarele direcții pentru creșterea calității vieții”

Floreștiul are buget. Pivariu: „Am stabilit viitoarele direcții pentru creșterea calității vieții”

Consilierii locali din cea mai mare comună din țară au aprobat, marți, bugetul Floreștiului pentru anul 2021.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Florești, din 20 aprilie 2021, s-a votat proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local al comunei Florești pe anul 2021. Proiectul a fost votat în unanimitate.

Așadar, veniturile comunei Florești, în anul 2021, sunt de peste 90 de milioane de lei, și există și un credit deja angajat, care va fi redirecționat tot spre investiții, în cazul în care nu se găsește altă sursă bugetară.

„Vreau să mulțumesc aparatului de specialitate din primărie pentru eforturile depuse și pentru munca susținută de fiecare în parte pentru realizarea acestui buget. De asemenea, vreau să mulțumesc consiliului local pentru aprobarea bugetului și pentru încrederea acordată. Prin acest buget am stabilit viitoarele direcții pentru creșterea calității vieții în Florești și pentru transformarea Floreștiului într-o localitate modernă”, a afirmat edilul Bogdan Pivariu, la finalul ședinței.

Din suma totală de peste 90 de milioane de lei, în investiții merg peste 38 de milioane de lei, plus creditul de 44 de milioane de lei, în cazul în care nu se va găsi sursă de finanțare din proiecte europene sau fonduri guvernamentale.

Cheltuielile pentru dezvoltarea și administrarea comunei sunt de aproximativ 81 de milioane de lei, care s-au repartizat astfel: 31% din acești bani merg în infrastructura de transporturi, 18,60% în protecția mediului, peste 8% în învățământ, 2,74% în sănătate, 0,5% în ordine publică și siguranță națională, 15,53% în servicii publice generale, 6,60% în cultură, recreere și religie, iar 11,4% în asigurări și asistență socială. Primarul comunei clujene a prezentat, în urmă cu câteva zile, principalele investiții care vor primi finanțare.

Infrastructura rutieră

„În infrastructura rutieră ne propunem o serie de investiții care să crească calitatea vieții. Avem aproximativ 17 milioane de lei pentru infrastructura rutieră, plus acel credit care are ca și destinație drumul de Sud, dar există posibilitatea să facem această investiție pe fonduri europene sau guvernamentale.

De asemenea, avem bugetat partea noastră din realizarea metrolului, care este un subiect de investiții foarte important pentru Florești și pentru toată zona metropolitană. Mai avem o serie de investiții pe sistematizarea traficului, studiul de trafic, modernizarea străzii Eroilor, pasarela pietonală în zona Metro și multe altele”, a precizat Pivariu.

Infrastructura în utilități: apă, canal, iluminat public

Total: 2.9 milioane de lei. Printre proiectele menționate sunt: Modernizare iluminat strada Eroilor, montare leduri comuna Florești, modernizare iluminat public străzi comuna Florești, etc. „Foarte important, am prins în buget pentru a demara un studiu de fezabilitate și proiectul tehnic pentru canalizare în satul Tăuți, singurul sat al comunei Florești care nu are canalizare, și ne propunem ca din acest an să demarăm toate procedurile pentru a ajunge cu canalizarea în satul Tăuți”, a adăugat edilul din Florești.

Investiții în educație

Total: 2.1 milioane de lei: Banii sunt alocați pentru studiu de fezabilitate, proiectare și lucrări de construire pentru o nouă școală, o grădiniță și o creșă în comuna Florești, amenajare creșă „Cetatea Fetei”, sistem de supraveghere clădire interior/exterior, ș.a.

Investiții în creștearea calității vieții

Total: 4.5 milioane de lei: Parc de joacă pentru copii în cartierul Cetatea Fetei, studiu de fezabilitate, proiect tehnic și execuție pentru adăpost de animale cu și fără stăpân, bugetarea participativă, piață agroalimentară cu parking, plantare de arbori, zona promenadă malul Someșului, ș.a.

Investiții în cultură și sport

Total: 4.1 milioane de lei: Amenajare/restaurare Cetatea Fetei, este bugetat parcul de agrement din Poligon, studiu de fezabilitate Complex sportiv Skate Park, Teren multifuncțional Baza Sportivă str. Someșului, amenajare cămin cultural Luna de Sus, ș.a.

Investiții în digitalizare

Total: 3.2 milioane de lei: Setup-one time sistem informatic și sistem supraveghere video, modernizare și extindere sistem informatic, calculatoare, birou smart mobil, banca de date rurală, amenajare servere sediul Poliției Locale, extinderea sistemului de supraveghere video de pe raza comunei Florești ș.a.

Investiții în mediu și urbanism

Total: 3.2 milioane de lei: Studiu de fezabilitate, proiect tehnic și execuție reabilitarea termică a blocurilor din comuna Florești, stații de încărcare mașini electrice, coșuri de gunoi inteligente, achizții containere, studiu de trafic, PUZ malul Someșului, PUZ și PUG comuna Florești, plan de mobilitate, strategie de dezvoltare locală, ș.a.

Fonduri Europene

„În momentul acesta nu avem o sumă frumoasă atrasă în fonduri europene, dar ne propunem să îmbunătățim substanțial acest subiect. Cele 36 milioane de lei sunt proiecte depuse de la preluarea acestui mandat, iar aceasta este suma totală care poate fi atrasă dacă proiectele vor fi câștigate.

Proiectele constau în achiziționarea de echipamente IT, proiecte pentru dotarea unităților de învățământ din comuna Florești cu dispozitive și echipamente de protecție necesare prevenirii răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, cinci proiecte sunt depuse ca să vină în sprijinul antreprenorilor din mediul rural și cu precădere în comuna Florești. Ele au trecut deja de prima fază”, a explicat primarul Floreștiului.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza