Floreștiul a dat undă verde pentru coridorul velo-pietonal de la Cluj

Floreștiul a dat undă verde pentru coridorul velo-pietonal de la Cluj

Consiliul Local Florești a aprobat, joi, asocierea cu municipiul Cluj-Napoca și comunele Gilău și Apahida pentru realizarea culoarului velo-pietonal de-a lungul Someșului.

Așadar, în ședința ordinară a CL Florești, de joi, 24 martie 2022, proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii Acordului de asociere între U.A.T. Municipiul ClujNapoca, U.A.T. Comuna Gilău, U.A.T. Comuna Floreşti și U.A.T. Comuna Apahida, pentru realizarea, în parteneriat, a Studiului de Fezabilitate, a Planului Urbanistic Zonal (P.U.Z), a documentației tehnice pentru autorizația de construire (D.T.A.C.), precum și a tuturor studiilor conexe obiectivului de investiții Amenajare coridor de mobilitate urbană durabilă (pietonal și velo) de-a lungul râului Someș, prevăzut în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (P.M.U.D.) 2021-2030, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca nr. 2/2022, a fost pe ordinea de zi.

Potrivit documentației proiectului, prin implementarea acestuia, râul Someș va fi transformat dintr-un element natural ce acționează ca o barieră și nu face parte în mod activ din viața cetățenilor, într-un element natural valoros, ce va acționa ca un liant în Zona Metropolitană Cluj.

Coridorul de mobilitate urbană durabilă de-a lungul râului Someș va oferi premisele unei dezvoltări urbane sustenabile, prin difuzia coridorului verde-albastru cu țesuturile urbane / rurale învecinate și crearea unei rețele și a unor axe verzi.

Astfel, implementarea acestui proiect va duce la extinderea rețelei de alei, promenade, piste și spații verzi, urmărind principiile dezvoltării sustenabile, în care deplasările pe jos sau cu bicicleta au prioritate în fața traficului motorizat și care se desfășoară de-a lungul unui coridor natural atractiv și neafectat de poluare.

Proiectul va încuraja utilizarea mijloacelor de deplasare nemotorizate (biciclete, mersul pe jos), în vederea unei mobilități sporite a populației în cadrul zonei de intervenție și crearea unei conexiuni pietonale și velo între municipiu și zona metropolitană.

De asemenea, Floreștiul va delega desfășurarea procedurilor de achiziție publică și semnarea contractelor către municipiul Cluj-Napoca.

Proiectul a fost aprobat de către consilierii locali din Florești cu unanimitate de voturi.

Comenteaza