Floreşti - Cluj: drumurile care nu se întâlnesc

Floreşti - Cluj: drumurile care nu se întâlnesc
Floreştiul amână construirea centurii din partea de sud a localităţii, Clujul nu lucrează la legătura cu acest drum.

Traficul hiperaglomerat de pe relaţia Floreşti - Cluj va fi ameliorat cu semafoarele şi sensul giratoriu ce urmează să se instaleze în cel mult o lună. Pentru ca traficul să fie relaxat serios este însă nevoie de o alternativă, cum e centura de sud, pentru care există proiect, nu şi executant.

Primăria Floreşti s-a înhămat la un realizarea unui drum de 2,685 kilometri pe Valea Gârbăului, care ar urma să se încheie cu un sens giratoriu pe drumul Sfântu Ion. Lucrările ar fi trebuit începute de un an, dar s-au amânat. Nu-i bai, cum zice ardeleanul. Degeaba vine drumul din Floreşti, dacă nu se modernizează cel din Cluj.

„Am început pe bani europeni să modernizăm strada Făgetului, de la sensul giratoriu de la Calea Turzii până la Vila Tuşa, la intrarea în Sălicea. Sunt trei kilometri care se asfaltează cu bandă de biciclete, cu trotuar, cu iluminat modern, cu canalizare menajeră şi pluvială. Partea cealaltă, cu Sfântul Ion, din nefericire, nu intră în acest proiect şi va intra în proiectul următor pe fonduri europene, începând cu 2016, pentru că acolo sunt foarte multe revendicări. Porţiuni din drumul Sfântul Ion sunt revendicate, unele chiar cu sentinţă judecătorească, şi nu putem investi pe suprafaţa aceasta şi nu putem depune pe fonduri europene, atâta timp cât nu avem proprietatea terenului în integralitate asigurată. Noi muncim cu colegii din primărie ca anul acesta să soluţionăm toate revendicările, să cumpărăm toate acele porţiuni de teren care sunt cu sentinţă, ca anul următor să putem depune pe fonduri europene. Deci numai anul viitor va putea intra în modernizare", a declarat primarul luni dimineaţă, la Realitatea FM Cluj.

Clujului îi revin doar 80 de metri de asfaltat din proiectul Floreştiului, dar drumul se continuă cu o porţiune mai lungă, ce ar urma să lege sensul giratoriu de la terasa Roata cu capătul cartierului Mănăştur. Şi care acum este un drum plin de gropi.

În ce priveşte centura de sud, directorul tehnic din Primăria Floreşti, Florin Zanc, afirmă că licitaţia urmează să fie publicată în scurt timp în jurnalul Uniunii Europene, şi că procedura va dura 52 de zile. "Am primit de la consultant documentaţia de atribuire şi o vom urca pe SEAP", a spus Zanc. Cum vine iarna peste noi, lucrările nu vor fi începute mai devreme de primăvara lui 2016. Aşadar, pentru ca hipertraficul din Floreşti să fie relaxat mai e nevoie de timp. Cel puţin un an.

 

Comenteaza