Fără taxă în Babeş: "A devenit un parc exclusivist"

Fără taxă în Babeş:
Clujenii s-ar putea bucura în viitor de acces gratuit în incinta Parcului Sportiv Universitar Dr. Iuliu Hațieganu, denumit şi Parcul Babeş. Un consilier local îi solicită rectorului Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Ioan Aurel Pop, să elimine taxa de intrare existentă în prezent.

Liberalul Ioan Bîldea susţine că deşi iniţial zona în care se află Parcul Central și Parcul Babeș a fost gândită ca o zonă de relaxare destinată clujenilor dornici de mișcare fizică, puțini clujeni merg în cel de-al doilea parc din cauza acestei taxe de acces, numită „taxă de ecologizare", în cuantum de 2 lei. 

"Parcul Central este supraaglomerat, mai ales în weekend, iar Parcul Babeș este aproape gol. Singurii vizitatori ai Parcului Babeș sunt studenții, sportivii și angajații universităților de stat din Cluj, care-l pot folosi în regim gratuit. Asta pentru că restul clujenilor sunt nevoiți să plătească taxa de acces. Deci Parcul Babeș a devenit un parc exclusivist, în loc să fie un spațiu public destinat sportului și mișcării în aer liber, așa cum a fost gândit de către creatorul său, dr. Iuliu Hațieganu", arată el, în cererea trimisă. 

Pentru a rezolva problema curentă, Bîldea îi solicită rectorului UBB să găsească o soluţie financiară pentru eliminarea taxei. El consideră că tot ce ar trebui făcut în acest sens este realizarea unui calcul al cheltuielilor lunare, urmat de o discuţie în plenul Consiliului Local. 

"Știu că investițiile făcute în parcul pe care-l administrați au fost mari, știu că există cheltuieli lunare cu administrarea parcului; cu toate acestea, cred că ar fi normal să găsim o soluție financiară de susținere a acestora din bugetul municipiului și să eliminăm această taxă, astfel încât clujenii să poată folosi parcul, sau măcar o parte a acestuia, gratuit. Pentru acest lucru nu ar fi nevoie decât de un calcul al cheltuielilor lunare, apoi de avansat această discuție la nivelul Consiliului Local Cluj-Napoca, unde sunt convins că va exista deschidere și susținere față de o astfel de propunere", afirmă liberalul. 

Eliminarea taxei, instituirea accesului liber pentru public și înființarea mai multor căi de acces ar fi bine primite de către toți clujenii, mai ales de cei care locuiesc în cartierele Grigorescu și Mănăștur. Pe de altă parte, Bîldea se arată convins că bugetul local suportă o astfel de cheltuială.

Astfel, el îl roagă pe rectorul UBB să-i comunice care ar fi, cu aproximație, suma de care ar fi nevoie pentru a lăsa accesul liber în Parcul Babeș sau ce ar trebui să facă municipalitatea pentru ca UBB să renunțe la această taxă.

Parcul Iuliu Haţieganu, modernizat printr-un proiect de 25 de milioane de lei

Parcul Iuliu Haţieganu a trecut, în 2014, printr-un amplu proces de modernizare. El a fost dotat cu cinci noi terenuri de sport, printre care şi un teren sintetic de fotbal de mari dimensiuni în locul vechiului şi părăginitului teren de zgură, care reprezintă atracţia principală. În parc s-au mai amenajat două terenuri de beach volley, un teren de fotbal-tenis sau badminton, un teren de baschet cu suprafaţă sintetică şi unul multifuncţional, de asemenea cu suprafaţă sintetică, pentru handbal, baschet, volei.

La inaugurarea lui, managerul proiectului de reabilitare a parcului, Dan Lazăr, a specificat că nu se poate vorbi despre o taxă de intrare în parc, ci despre o taxă de ecologizare. Pentru a întreține și a administra acest parc instituţia face cheltuieli de peste un milion de lei, în timp ce din încasări se strâng doar 500.000 de lei, restul sumei fiind suportat din bugetul propriu al UBB.

Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 3 - îmbunătăţirea infrastructurii sociale, valoarea totală a acestuia ridicându-se la 25.395.456 lei, din care contribuţia beneficiarului a fost de 1.506.626,35 lei.

Comenteaza