Fără bani pentru centura metropolitană în bugetul de stat. Boc: "Lăsaţi-ne să facem o evaluare, cel pentru oraş este creionat din noiembrie"

Fără bani pentru centura metropolitană în bugetul de stat. Boc: "Lăsaţi-ne să facem o evaluare, cel pentru oraş este creionat din noiembrie"

Edilul Clujului, Emil Boc, spune că bugetul naţional pentru 2021 nu va cuprinde şi bani pentru centura metropolitană. Primarul nu a dorit să se pronunţe asupra modului în care acesta ajută sau afectează celelalte investiţii din municipiu. 

"Practic, în acest moment, nu se pune problema banilor pentru obiectivul centurii metropolitane, pentru că trebuie să demarăm licitaţie, trebuie terminată partea care ţine de studiul de fezabilitate, apoi pornită licitaţia. Puţin probabil ca anul acesta să fie şi licitaţia, şi să demarăm lucrările. Dar suntem în graficul general. Să facem demersurile pentru caietul de sarcini şi anul acesta să demarăm licitaţia, iar în viitor să intrăm propriu-zis la partea de execuţie", a declarat primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Întrebat despre cum anume influenţează bugetul naţional banii de la local, Boc a răspuns: "Lăsaţi-ne să facem o evaluare, e încă prematură la ora la care discutăm evaluarea. Trebuie să discutăm cu fiecare departament, să vedem cu e cu transportul în comun, cu bursele". 

Despre bugetul local, Boc spune: "Este creionat din noiembrie. Focusul este pe continuarea investiţiilor. De dimineaţă am semnat un contract nou, pentru podul Oaşului - Răsăritului, un proiect de 22 de milioane de lei, are termen de realizare doi ani şi reprezintă un lucru important pentru trafic şi calitatea vieţii. Va intrat în bugetul pentru 2021", a mai spus edilul. 

Proiectul bugetului pentru anul 2021 a fost publicat joi seara. Deficitul este de peste 87 de miliarde lei. 

Veniturile statului vor fi în total de 365 de miliarde de lei în 2021, iar cheltuielile bugetului de stat vor fi de 445 de miliarde. Astfel, deficitul bugetar va fi în 2021 de 80 de miliarde de lei, în scădere cu peste 20 de de miliarde, arată proiectul de buget publicat de Ministerul Finanţelor.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 4,3% prevăzută pentru 2021, cu un vârf în 2023 de 5% şi un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2022-2024, mai mare comparativ cu cea estimată a fi înregistrată la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană (4,2% la nivelul zonei euro şi 4,1% pe total UE, estimată pentru 2021, conform prognozei de toamnă a UE).

 

Comenteaza