Europa, venim! Supra-comandă de AUTOBUZE ELECTRICE, pentru Cluj

Europa, venim! Supra-comandă de AUTOBUZE ELECTRICE, pentru Cluj
Solaris Urbino 12

Cluj-Napoca are contract pentru 30 de autobuze electrice, dar nu se mulțumește cu atât.

Primele autobuze electrice urmează să sosească la Cluj în cel mult o lună. Se așteaptă 11 vehicule pe care Primăria le-a cumpărat din fonduri elvețiene. Totul costă circa cinci milioane de euro, din care 85% este suportat de elvețieni, restul de la bugetul local. Așa cum am mai scris, cele 11 fac parte dintr-un contract-cadru cu polonezii de la Solaris pentru 30 de autobuze, pe care Clujul dorește să le achiziționeze; restul de 19 ar urma să fie cumpărate din fonduri europene.

După autoritatea urbană a făcut prioritizarea proiectelor municipiului și a decis că autobuzele sunt cele mai importante, echipa din Primărie care se ocupă de proiectele pe fonduri europene a plusat. Nu mai vrea 30, ci 40 de autobuze electrice. Informația a fost ”scăpată” presei de primarul Emil Boc, în momentul în care prezenta cele 15 autobuze și confirmată de Ovidiu Cîmpean, director în cadrul municipalității.

”Am decis să încercăm să cumpărăm încă 30 de autobuze electrice, ca să avem un total de 40 sau de 41. Luna aceasta vom depune cererea de finanțare și sperăm să beneficiem de sume suplimentare”, a spus Cîmpean. Acesta a explicat că, deși contractul-cadru este într-adevăr pentru 30 de autobuze, există o clauză potrivit căreia se poate comanda cu 50% mai multe bucăți decât prevede plafonul maxim. Adică se poate ajunge până la 45.

Ce înseamnă sume suplimentare. Clujul are alocat, din actualul exercițiu financiar al Comisiei Europene, 45 de milioane de euro. Suma se suplimentează dacă alte administrații locale concurente din regiune nu reușesc să atragă aceste fonduri. Pentru a fi pregătiți în cazul unei redistribuiri, responsabilii din Primăria Cluj-Napoca întocmesc proiecte cu până la 150% peste valoarea alocată.

Vă dăm un exemplu din exercițiul financiar anterior. Primăria a asfaltat drumul de la Făget cu banii solicitați de Consiliul Județean pentru un proiect din cadrul Tetarom pentru care nu a reușit să absoarbă banii.

Vehiculele vor fi de ultimă generaţie şi vor putea fi încărcate wireless. Modelul achiziţionat este Solaris Urbino 12 electric. Aceste autobuze circulă în prezent în ţări ca Germania, Olanda, Elveţia, Polonia şi Cehia. Cluj-Napoca va fi primul oraş din România în care vor circula, din 2018, autobuze electrice. 

Comenteaza