Eşec al negocierilor dintre CJ Cluj şi Primăria Feleacu pentru groapa de gunoi."Nu luăm decizii sub presiune"

Eşec al negocierilor dintre CJ Cluj şi Primăria Feleacu pentru groapa de gunoi.
Situaţia depozitării deşeurilor menajere rămâne o problemă delicată pentru administraţiile locale din judeţ, chiar dacă joi dimineaţa rampa temporară de la Pata Rât a fost redeschisă.

 

Firma Salprest care deţine rampa temporară de la Pata Rât a majorat tariful de depozitare a gunoaielor pentru firmele de colectare de la 32 de lei pe tonă la 96 de lei pe tonă, iar operatorii din municipiu cer şi ei Primăriei Cluj-Napoca majorarea tarifelor pentru populaţie şi firme. Ioan Mureşan, directorul Rosal Cluj, una dintre cele două firme care colectează deşeurile din municipiul Cluj-Napoca, a declarat că societatea a notificat primăria să aprobe creşterea preţului pentru a acoperi majorarea impusă de Salprest.

Municipalitatea nu a luat încă o decizie în acest sens, dar se pune întrebarea cât vor rezista firmele de colectare să depoziteze la preţ triplu şi să încaseze acelaşi preţ de la clienţii din Cluj-Napoca? Directorul Rosal Cluj afirmă că acest preţ triplu impus de Salprest Rampă este nejustificat. Ioan Mureşan spune că va avea o discuţie cu conducerea centrală a companiei despre situaţia creată.

Cele două firme care operează în municipiu, dar şi Consiliul Judeţean Cluj sperau să se poată deschide în cel mai scurt timp o nouă rampă temporară în comuna Feleacu, lângă centrul ecologic care se construieşte din fonduri europene, şi aşteptau ca această hotărâre să fie luată în şedinţa Consiliului Local Feleacu care a avut loc joi.

Şi Primăria Cluj aştepta găsirea unui compromis între CJ Cluj şi Primăria Feleacu. "Sperăm că în regim de maximă urgenţă, Consiliul Judeţean să cadă de acord cu Primăria Feleacu cu privire la viitoarea rampă provizorie de depozitare pentru a nu ajunge la o criza majoră a gunoaielor în Cluj-Napoca şi în judeţ, pentru că depinde de ei acest lucru. Nu vă pot spune pentru ce perioadă de timp se ridică gunoiul, dar dacă nu se va rezolva această situaţie complicată care există între CJ şi Feleacu, vom avea din nou tensiuni. Din nefericire, Primăria nu poate face nimic, pentru că nu are nici depozit de deşeuri şi nu are nici teren" a explicat primarul Emil Boc.

Decizia aleşilor locali din Feleacu de joi nu a fost însă pe placul şefilor administraţiei din judeţ.

Construcţia acestei noi rampe va mai dura, în condiţiile în care Consiliul Local Feleacu vrea să se asigure că va primi în 30 de ani valoarea integrală a acelui teren de 64 de hectare pe care l-a pus la dispoziţia CJ Cluj pentru construirea depozitului ecologic.

Primarul comunei Feleacu, Nicoale Balea, a declarat pentru Ziua de Cluj, că odată cu alegerile din 2012 (n.red. - când şefia CJ Cluj a fost câştigată de Horea Uioreanu - USL), forul judeţean nu a mai încheiat un act prin care să se stabilească redevenţa pe care o va primi primăria Feleacu pentru acest teren. Primarul Balea spune că a cerut CJ Cluj ca cele două părţi să numească fiecare câte un evaluator independent pentru stabilirea valorii terenului, iar ulterior printr-o altă hotărâre, CJ Cluj să aprobe cuantumul redevenţei pe care o va primi primăria Feleacu în fiecare an, astfel încât valoarea terenului plus rata inflaţiei să fie recuperate în 30 de ani de la viitorul operator al centrului ecologic de deşeuri. „ Nu luăm hotărâri sub presiune. Nu suntem mulţumiţi de hotărârea pe care a dat-o Consiliul Judeţean Cluj în ultima şedinţă, a fost luată în doi peri, vor să se vadă cu sacii în cărută şi noi suntem priviţi de sus de trei ani de zile", a mai afirmat Nicolae Balea. Plenul CJ Cluj a votat în şedinţă extraordinară acceptarea de principiu a Primăriei Feleacu ca beneficiară a redevenţei dar nu a decis şi care va fi valoarea acesteia.

Primarul comunei Feleacu, Nicolae Balea, nu s-a lăsat impresionat nici de faptul că PNL Cluj, din care face parte şi el, are acum doi vicepreşedinţi la conducerea CJ Cluj, pe Mihai Seplecan şi pe Horaţiu Catarig. Primarul spune că a fost deranjat că unii consilieri liberali au încercat să convoace o şedinţă de consiliu local, la cererea şefilor de partid de la judeţ, în locul său.

Nu se ştie exact cât vor dura aceste proceduri cerute de Primăria Feleacu şi dacă plenul CJ Cluj îşi va da acordul pentru noua cerere a administraţiei din comună. Deocamdată gunoiul se ridică, preţul nu a crescut pentru populaţie, dar oare până când? Cert este că această criză majoră a gunoaielor din judeţ şi din municipiu, „condimentată" de interese financiare şi politice uriaşe, nu s-a încheiat.

 

Comenteaza