Emil Boc, ultimele informații despre marile proiecte de infrastructură: Centura metropolitană, metroul, pasajul de la Tăietura Turcului și conectarea Clujului cu autostrada

Emil Boc, ultimele informații despre marile proiecte de infrastructură: Centura metropolitană, metroul, pasajul de la Tăietura Turcului și conectarea Clujului cu autostrada

Primarul a prezentat, în debutul ședinței de Consiliu Local, stadiul celor mai mari proiecte de infrastructură ale Clujului. Emil Boc a anunțat care este stadiul licitațiilor pentru Centura metropolitană, pentru realizarea conexiunii cu Autostrada Transilvania și pentru metrou, dar și când va începe proiectul care include realizarea pasajului de la Tăietura Turcului.

Emil Boc speră ca, în luna ianuarie 2023, să înceapă procedurile de licitație pentru primul tronson al Centurii metropolitane, care include lărgirea DN1 între Cluj-Napoca și Florești.

„Am semnat în 13 decembrie acordul cu Ministerul Transporturilor în vederea implementării proiectului Centura Metropolitană a Clujului, un proiect de 1,5 miliarde de euro și care, repet, duce Clujul la un alt nivel din perspectiva infrastructurii. Acum, prin acest acord de parteneriat, Primăria, împreună cu celelate localități limitrofe, și-a luat responsabilitatea implementării proiectului cu finanțarea asigurată din Programul Operațional de Transport aprobat deja de către Comisia Europeană. În consecință, acum se lucrează la pregătirea licitației. Vor fi mai multe tronsoane de licitație conform celor decise de specialiști și sper ca în luna ianuarie, deja, primul tronson, cel care va viza inclusiv conectivitatea cu Spitalul Regional de Urgență și cu intrarea dinspre Florești în Cluj, inclusiv lărgirea DN1, cu pasajul peste DN1, acest prim tronson să fie realizat prin licitația care va fi declanșată la începutul anului viitor, după care și celelalte tronsoane, evident, vor fi scoase la licitație conform procedurilor legale”, a declarat Emil Boc marți, la începutul ședinței de Consiliu Local. 

Când se leagă Clujul de autostradă

Edilul a anunțat și demararea, tot în ianuarie 2023, a licirației pentru legarea municipiului de Autostrada Transiulvaniei.

„În egală măsură vă pot spune că și conectarea Clujului la autostradă va parcurge în luna ianuarie procedura de demarare a licitației, adică va fi scos la licitație, fiind aprobate în Guvern atât procedurile care vizează exproprierea, cuantumul acestora, exproprierile propriu-zise, aprobarea în comisiile de specialitate ale CNAIR a detaliilor tehnice de executare a construcției și celorlalte elemente necesare promovării proiectului”, a declarat Emil Boc.

Pasajul de la Tăietura Turcului, la anul 

Primarul are vești și despre pasajul de la Tăietura Turcului, esențial pentru fluidizarea traficului din zona de nord-vest a orașului.

"Până la sfârșitul anului așteptăm să se semneze și contractul pentru tronsonul Cluj - Poieni pentru ceea ce înseamnă reabilitarea căii ferate și rectificarea acesteia și realizarea pasajului de la Tăietura Turcului. Asta înseamnă că anul viitor, în prima parte a anului, se va lucra la proiectare, iar deja în partea finală a anului se va putea începe lucrarea la ceea ce înseamnă acest tronson atât de important pentru că el include și realizarea pasajului de la Tăietura Turcului", a mai precizat edilul Clujului. 

Ce mai e nou la metrou

Se așteaptă și decizia comisiei de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), automatizare trafic, racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou. 

"În privința metroului, știți bine, suntem în procedură de licitație. Calculați 60 de zile lucrătoare de la termenul de 28 octombrie. E termenul până la care comisia are obligația legală să prezinte raportul procedurii care vizează metroul. Am spus că trebuie să primeze în primul rând calitatea acestei munci, de aceea nu vom crea presuni suplimentare asupra comisiei, ci doar solicitarea de a rămâne în termenul legal prevăzut de lege pentru finalizarea procedurii de licitație", a spus primarul Emil Boc. 

Comenteaza