Emil Boc: Primarii să aibă salarii decente, să poată avea pensii decente, nu pensii speciale

Emil Boc: Primarii să aibă salarii decente, să poată avea pensii decente, nu pensii speciale
Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, vineri, că diferenţele dintre salariile din administraţia centrală şi locală trebuie reduse şi că primarii au nevoie de salarii „decente” care să le asigure o pensie mai mare, afirmând că pensiile speciale creează dezechilibre.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

„Principiul care trebuie să rămână în România este următorul, în primul rând voi milita întotdeauna pentru desfiinţarea pensiilor speciale. Am apreciat şi apreciz că, în faţa legii, toţi trebuie să fim egali. Aceasta înseamnă să ai un salariu decent pentru a avea o pensie decentă. Nu sunt de acord cu pensii speciale pentru a crea categorii privilegiate. Din această perspectivă şi pentru administraţia publică locală este de preferat şi de dorit să ai salarii decente pentru a avea pensii decente şi să nu existe discrepanţe atât de mari între salarizarea din administraţia centrală care este de două, de trei ori mai mare decât salarizarea din administraţia locală. Despre aceste principii vorbim nu neapărat despre cuantum", a declarat primarul municipiului Cluj, Emil Boc, prezent la Liga Aleşilor Locali PNL, la Braşov.

Emil Boc a refuzat să explice ce înseamnă „salariu decent", afirmând ca Guvernul „care guvernează în funcţie de resursele pe care le are" ar trebui să răspundă la această întrebare.

Liberalul a mai spus că nu este admisibil să existe diferenţe atât de mari între salariile miniştrilor, ale deputaţilor şi cele din administraţia locală. "În momentul în care noi am făcut salarizarea unitară, Banca Mondială a apreciat că maxim ce poate fi între administraţia centrală şi restul administraţiilor să fie între 15 şi 20%, maxim, dar nu de două ori sau de trei ori mai mare", a mai spus fostul premier.

Boc a spus că dacă salariile ar fi mai mari şi pensiile ar creşte, criticând pensiile speciale. „Acum din nou se încearcă sectorial să creăm pentru X, Z, din nou se face praf tot sistemul de salarizare şi pensii din România. Cât timp nu se va păstra acest echilibru, din nou vom avea acele dezechilibre care erau în anii 2009-2010. Deja cred că sistemul este la limită în momentul de faţă prin distorsiunile care au apărut cu pensiile speciale pentru parlamentari, pentru diplomaţi, pentru X, Y, Z", a mai spus Emil Boc.

Întrebat dacă l-ar mai tenta funcţia de prim-ministru, în contextul în care liberalii caută un premier în perspectiva alegerilor din iarnă, Emil Boc a negat categoric. „Nici poveste, pe mine personal nu, niciodată", a spus Boc.

Liberalii, reuniţi vineri în cadrul Ligii Aleşilor Locali, urmează să adopte o rezoluţie prin care propun majorarea salariilor pentru primari, dar şi o creştere medie de 22% a salariilor pentru funcţionarii publici, începând cu 2017.

Încă de la dezbaterea legii care introduce pensii speciale pentru aleşii locali, liberalii au susţinut că nu sunt de acord cu aceste pensii, dar vor majorarea salariilor pentru primari, deoarece indemnizaţiile sunt mici, raportat la responsabilitatea pe care o au edilii.

Legea pensiilor pentru aleşii locali a fost declarată, de două ori, neconstituţională de judecătorii CCR, la sesizarea guvernului.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza