Efectul “centurii de diamant”: costuri suplimentare pentru proiectul depozitului de deşeuri

Efectul “centurii de diamant”: costuri suplimentare pentru proiectul depozitului de deşeuri
Consiliul Judeţean s-ar putea vedea nevoit să scoată bani în plus pentru a consolida terenul pe care se desfăşoară lucrările pentru construcţia depozitului ecologic de deşeuri.

Vicepreşedintele administraţiei judeţene, Vakar Istvan, a menţionat că deocamdată este analizat raportul de expertiză geotehnică, urmând a se decide dacă se impun costuri suplimentare.

Până în acest moment, a detaliat Vakar, constructorii nu au identificat nici o problemă cu terenul pe care se desfăşoară proiectul. Preventiv însă, trebuie identificate soluţii, pentru a nu se ajunge în situaţia cu care se confruntă proiectul centurii Vâlcele - Apahida. Terenul pe care se derulează construcţia noului centru de depozitare a deşeurilor menajere se află într-o zonă de pe teritoriul comunei Feleacu, cunoscut şi sub numele de Tufele Roşii. Versantul care afectează centura Vâlcele - Apahida este situat pe aceeaşi parte pe care se află şi platoul pe care se derulează acest proiect. Consiliul Judeţean a comandat încă din luna aprilie o expertiză care să demonstreze dacă terenul este stabil. "Trebuie să se înţeleagă că distanţa dintre versantul care afectează centura şi locul în care noi construim depozitul de deşeuri este foarte mare, deci nu se poate specula că ar fi implicat acelaşi versant, însă, da, trebuie să recunoaştem că acolo terenul este destul de argilos şi că nu este exclus să întâmpinăm şi noi probleme. De aceea, dacă va fi cazul, vom fi nevoiţi să consolidăm acel deal", a subliniat vicepreşedintele administraţiei judeţene, Vakar Istvan.

El a spus că iniţial, înainte de a se derula acest proiect, s-a forat doar la o adâncime de 11 metri. "Primul studiu geo arată rezultate de la o adâncime de 11 metri. Expertiza a mers mult mai adânc, adică până la 16 metri, aşa încât, ar trebui să avem o situaţie mult mai clară acum. După ce vom analiza rezultatele ne vom da seama dacă se impun costuri suplimentare, pentru consolidarea versantului care stă la baza platoului pe care se construieşte depozitul", a explicat vicepreşedintele administraţiei judeţene. Până în prezent, constructorul anagajat de administraţia judeţeană - consorţiul condus de firma Confort - nu s-a lovit de probleme. "S-au făcut decopertări, foraje, dar încă nu sunt probleme. Asta nu înseamnă că ele nu pot apărea. De aceea, preventiv, noi va trebui să fim pregătiţi", a subliniat Vakar Istvan. Construcţia centrului de depozitare a deşeurilor face parte dintr-un proiect mult mai amplu, pe care îl derulează Consiliul Judeţean - sistemul integrat de gestionare a deşeurilor de pe teritoriul judeţului Cluj, din fonduri europene. Valoarea estimată a întregului proiect se ridică la peste 76 de milioane de euro, din care 70% sunt fonduri accesate din programul de finanţare europeană. Strict pentru proiectul centrului de deşeuri, valoarea contractuală se ridică la 31 de milioane de euro.

 

 

Comenteaza