Eco Garden lămurește situația din Pădurea Clujenilor: "proiect curajos al municipalității, pe un sol lutos - argilos"

Eco Garden lămurește situația din Pădurea Clujenilor: "proiect curajos al municipalității, pe un sol lutos - argilos"

Eco Garden Construct este firma care se ocupă de spațiile verzi din Pădurea Clujenilor / Parcul Tineretului de pe Bulevardul Muncii. Directorul companiei, Mircea Crăciun, spune că își dorește ca lucrarea să devină una de referință în portofoliul business-ului pe care îl conduce. 

"În primul rând, așa cum a precizat și Primăria Cluj-Napoca, lucrarea este nerecepționată din diferite motive, unele tehnice date de contextul realizării investiției în respectiva zonă. Vorbim despre o suprafață dificilă din punct de vedere al solului, de tip lutos-argilos, pe care s-au facut investiții substanțiale pentru a se putea realiza această lucrare, atât din punct de vedere al adaptabilității plantelor, cât și al stabilității solului. 

Municipalitatea a fost foarte tenace și ambițioasă să facă un asemenea proiect, practic a făcut o reconversie la o zonă imposibilă. Au fost investiții la care beneficiarul a fost atent întotdeauna, nesuportând întotdeauna solicitările prin execuție, tocmai pentru a proteja banul public și acum avem un parc pe o astfel de suprafață, ce necesită mentenanță în continuare. 

Cu toții ne dorim o lucrare frumoasă, dar trebuie să ținem cont de aceste puncte - adaptabilitatea pentru plantele mari mari, în suprața netunsă e mult puiet forestier - deci nu se poate tăia - tocmai pentru că investiția are o componentă silvică în ea. De menționat este faptul că, respectiva zonă nu putea fi folosită mai bine decât așa, nici la construcții, fundații. În plus, fostele platforme industriale se tranformă în zone rezidențiale și e foarte bine că există această oază de verdeață acolo", a declarat Mircea Crăciun.

Antreprenorul clujean își dorește ca recepția pentru această investiție să fie făcută curând, iar lucrarea să devină una reprezentantivă în portofoliul companiei pe care o conduce. 

"Noi ne-am fi dosit să fie recepția făcută, ca să poți să intri în niște fluxuri finaciare. Ceea ce înseamnă partea noastră, cea de plante, amenajarea peisagistică, faptul că 2 ani plantele au vegetat corespunzator, dupa plantare, iaracum parcug un regres, din cauza naturaleții lunii, ne afectează ca și imagine a lucrărilor. Să nu uităm că vara asta am avut parte și de o secetă record a ultimilor ani. Ne dorim să găsit soluții împreună cu beneficiarii pentru ca aceste probleme să se rezolve. În plus, fiind o lucrare nerecepționată scriptic, dar cu acces liber pentru oricine, trebuie să ținem cont că apar distrugeri, vandalisme, arbori tăiați de ciobani, sunt chestiuni practicate. Vrem ca această lucrare să își atinga obiectivele propuse pe termen lung, fiind importantă și de referință și pentru portofoliul nostru", a mai spus Crăciun.

La rândul ei, Primăria Cluj-Napoca transmite că au fost remediate aspectele semnalate privind starea vegetației în Pădurea Clujenilor.  "Pădurea Clujenilor nu este în acest moment complet recepționată de către Primăria Cluj-Napoca, mai fiind necesară remedierea anumitor aspecte. În ceea ce privește spațiile verzi din cadrul proiectului, acestea se află în responsabilitatea firmei Eco Garden. Este vorba despre 100.000 mp de cosit și prășit și 2200 ml rigole de întreținut. O echipă a soeicetății menționate se află pe teren, lucrând la remedierea aspectelor semnalate în presa locală. Vă atașăm câtevea fotografii de la fața locului, realizate astăzi, 17 august 2022", au transmis reprezentanții municipalității. 

Totul  plecat de la fotografiile publice de un clujean, pe rețelele de socializare, în care arată buruieni și copaci uscați în parcul amintit. 

Conform autorităților publice, amenajarea parcului a presupus crearea mai multor zone distincte care să acopere o gamă largă de posibilități de recreere:

- zona de belvedere
- zone de interes cu mobilier urban;
- zona de grădină urbană;
- zona cu facilități sportive cu instalație de tip tiroliană pe un traseu de aproximativ 200 m lungime

În parc predomină zonele acoperite cu vegetație: plantații pentru stabilizarea solului, masive de arbori, zone de poiană și zona de taluzuri cu arbuști târâtori, graminée decorative și arbuști decorativi. Cei peste 1500 arbori și 30.000 puieți plantați în cadrul parcului au un rol deosebit în peisajul parcului.

Parcul dispune de facilități pentru persoane cu dizabilități, locuri de parcare și iluminat nocturn în parcări și pe aleea principală. De asemenea, sunt prevăzute și parcări pentru biciclete și stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

Proiectul este finanțat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os - 4.2. Executantul lucrărilor este asocierea SC NORD CONFOREST SA – PROIECT CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL.Valoarea totală a proiectului este de 22.861.202,24 lei.
DISTRIBUIE

Comenteaza