Dubla identitate a primăriei pe internet, greu de ucis: "procedurile de închidere a unui site sunt laborioase"

Dubla identitate a primăriei pe internet, greu de ucis:
Primăria municipiului Cluj-Napoca are o dublă identitate în mediul online: în loc să aibă doar un site, cum ar fi normal, are două. Problema este că unul dintre ele este neactualizat de ani de zile. Mai mult, este şi greu de ucis.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că încearcă să închidă site-ul abandonat, însă demersul nu avansează în ritmul aşteptat. Mai exact, co-proprietarul acestuia refuză să-l dezindexeze, motiv pentru care şansele ca oraşul să scape de identitatea dublă în viitorul apropiat sunt reduse.

"Site-ul www.primariacj.ro este vechiul site al instituției, înlocuit în anul 2009 cu actualul site al municipalității, www.primariaclujnapoca.ro. În acest moment ne aflăm în procedura de somare a fostului partener cu privire la obligativitatea de a renunţa la menţinerea site-ului vechi indexat, invocând, aşa cum aţi remarcat şi dvs, confuzia şi atingerea interesului public prin meţinerea unor informaţii neactualizate sau chiar care nu mai au valabilitate în acest moment în atenţia publică.

Procedurile de închidere a unui site în condiţiile în care actualul deţinător al domeniului refuză acest lucru sunt laborioase şi necesită timp. În aşteptarea soluţionării acestei probleme, Biroul Mass-Media a publicat cu mai multe ocazii informaţii care explică cetăţenilor că toate datele oficiale privind activitatea primăriei se găsesc pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro (în prezent o astfel de campanie de informare se derulează pe display-urile electronice din oraş)", se arată într-un răspuns trimis consilierului local Ioan Bîldea.

În ceea ce priveşte modernizarea site-ului în uz, solicitată de liberal, reprezentanţii municipalităţii susţin că în momentul de faţă analizează, împreună cu partenerii din Clusterul IT clujean, o serie de soluţii.

"Traducerea informaţiilor de interes de pe site-ul primăriei este un proiect în derulare; de asemenea, la finalizarea acestuia, Biroul Mass-Media va putea posta pe site informațiile cu condiția ca acestea să parvină instituțional. Conţinutul site-ului oficial al instituției este condiționat de obligațiile legale privind transparenţa decizională, acest lucru creând premisele obţinerii în anumite momente a unei interfeţe incărcate şi poate obositoare, deficit pe care îl asumăm cu responsabilitate, ca fiind un mic dezavantaj în raportul cu avantajul informării constante şi prompte a celor interesaţi. De asemenea, numărul accesărilor săptămânale ale site-ului este de natură să ne convingă cu privire la utilitatea sa în forma prezentă", au adăugat ei.

La începutul lunii februarie, Bîldea a elaborat o listă de zece propuneri prin care putea fi îmbunătățit site-ul actual, astfel încât să fie mult mai simplu de folosit.

Comenteaza