"Drumurile groazei" din judeţ pentru care oamenii au ieşit în stradă. Alin Tişe vrea să ia un credit uriaş pentru drumuri

Reţeaua de drumuri judeţene a Clujului măsoară 1.200 km, dintre care cea mai mare parte a acestora se află într-o stare deplorabilă.

În ultimii ani nici 10% dintre aceste drumuri nu au fost reabilitate complet, iar pe multe porţiuni s-au făcut doar lucrări de întreţinere şi de plombare, dar a căror rezistenţă e extrem de scăzută.

Exasperaţi de lentoarea cu care s-a mişcat Consiliul Judeţean Cluj cu reabilitarea acestor drumuri, cetăţenii au organizat în ultimii ani mai multe proteste în stradă, pentru a arăta autorităţilor în ce hal arată ele şi pentru a le cere să intervină de urgenţă.

Cel mai recent protest a avut loc chiar acum câteva zile, în 3 iulie, pe Drumul Judeţean nr. 107 M, între Iara-Băişoara-Luna de Sus, când, la cererea PSRO Cluj, zeci de oameni au participat cu maşinile la un marş în care au cerut reabilitarea de urgenţă a drumului.

Tot în acest an, în luna februarie, locuitori din comuna Petreştii de Jos au protestat pe Drumul Judeţean nr. 107 L, Turda-Lita. Acest drum fusese reabilitat complet în 2003, dar a fost practic distrus de camioanele mari la lucrările de construire a tronsonului de 42 km din Autostrada Transilvania, dintre Turda şi Gilău.

Drumul judeţean trebuia reabilitat la finalul lucrărilor de la autostradă, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Mai mult, după protestul din februarie, pe o porţiune a acestui drum, lângă cariera de piatră a fost turnat un strat de beton, care ar fi trebuit să fie urmat de turnarea asfaltului, dar şantierul a fost abandonat, şi drumul se degradează din nou.

În anii 2014-2015, au avut loc proteste ale oamenilor pe o altă şosea cu mari probleme. Este vorba de Drumul Judeţean nr. 109 C, Gherla-Taga-Cămăraş, numit de localnici şi „drumul groazei".

Ultimul protest a avut loc în toamna anului trecut, când mai mulţi locuitori din zonă au „pescuit" şi au „plantat" flori în gropile adânci de pe şosea. Deşi oficialii consiliului judeţean de la acea vreme au făcut mai multe descinderi electorale pe acest drum şi au dat asigurări că el va fi reabilitat, din cei 38 km, au fost reparaţi doar 10 km.

Noul preşedinte al CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat încă din campania electorală că drumurile judeţene au fost văduvite de investiţii în ultimul mandat şi că reabilitarea acestora va fi o prioritate pentru el.

Tişe a revenit asupra delicatului subiect după ce s-a reinstalat oficial în fotoliul de şef al judeţului. „Deja facem demersuri pentru accesarea unui credit pentru drumuri, deja aparatul de specialitate al consiliului lucrează la documentaţia pentru licitaţie. În curând o să dăm drumul la procedura de licitaţie, pentru ca, pe lângă buget, să atragem o sumă mai mare de bani pentru reabilitare şi lucrări de întreţinere.

Vizăm până la 50 de milioane de euro pentru acest credit. Totodată, după 20 iulie, o să convoc o şedinţă prin care să facem o rectificare bugetară şi să alocăm bani în plus din bugetul pe acest an pentru plombări la drumurile judeţene", declara, acum câteva zile, Alin Tişe, într-o emisiune la REALITATEA FM Cluj.

Comenteaza