Video Foto Două ore de discuție și nicio concluzie. Societatea civilă a demonstrat incapabilitatea autorităților clujene de a rezolva o problemă veche de 25 de ani

Două ore de discuție și nicio concluzie. Societatea civilă a demonstrat incapabilitatea autorităților clujene de a rezolva o problemă veche de 25 de ani

Câțiva oameni obișnuiți au adus în atenția opiniei publice o problemă pe care autoritățile locale și cele naționale o tolerează de circa 25 de ani.

Au făcut o plimbare cu caiacul pe Someș, de la ieșirea din Cluj-Napoca și până în Florești, în cadrul căreia au filmat munți de gunoaie pe malurile și în albia râului. Se întâmpla cu doar câteva zile înainte de ediția din 2018 a festivalului Someș Delivery, proiect independet care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, și la care invitat special a fost cel mai titrat canoist român din toate timpurile, Ivan Patzaichin.

 

Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare, iar mass-media a căutat răspuns la instituțiile abilitate. În timp ce Primăria Florești a tăcut mâlc, Administraţia Bazinală a Apelor Someş-Tisa (ABAST) a declarat că situaţia este neschimbată de mai mulţi ani şi că responsabilitatea pentru curăţarea malurilor revine primăriilor, dar că sancțiunile nu sunt soluția, ci este nevoie de campanii de educare și informare a cetățenilor. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a declarat că orașul nu are probleme la acest capitol și că gunoaiele vin din amonte. Între timp, municipalitatea clujeană a înlocuit sistemul existent de colectare a deșeurilor de pe râul Someș din zona ștrandului Sun - cartierul Grigorescu - cu un baraj plutitor - țeavă corugată.

Având în vedere impactul subiectului în rândul comunității clujene, nici angajații Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAS) nu au stat cu mâinile în sân și au realizat un control, în data de 15 iulie 2019, în zona indicată, iar în urma verificărilor au fost constatate depozite de deșeuri menajere și de construcții atât pe malul drept al râului Someșul Mic (aval de puntea pietonală zona Barajului Florești II), cât și pe malul stâng. Primăria Florești a fost sancționată contravențional cu 75.000 lei.

Cum aceste demersuri nu aveau să rezolva problema gunoaielor, organizatorii Someș Delivery au inițiat o petiție pentru igienizarea malurilor râului, semnată de peste 3.000 de persoane: “Solicităm implementarea imediată a unei campanii de ecologizare și naturalizare a malurilor Someșului pe porțiunea de la intrarea în localitatea Florești până la ieșirea din localitatea Cluj-Napoca și implementarea imediată a unei soluții care să stopeze depozitarea gunoaielor pe maluri, gunoaie care mai apoi poluează râul în aval”. Și nu s-au oprit aici.

Tot societatea civilă a fost cea care, joi, 26 iulie 2019, a reușit să facă ceea ce, în mod normal, cădea în sarcina instituțiilor cu atribuții în administrarea Someșului: o masă rotundă pentru găsirea unor măsuri eficiente de rezolvare a problemei și apoi menținerea unor standarde de protejare a cursului de apă.

Așadar, într-o încăpere a Casei Tranzit, situată pe mal de Someș, la ora 16.00, s-au întâlnit față în față reprezentanți ai Apelor Române, Companiei de Apă Someș, Agenției de Mediu, Primăriilor Cluj-Napoca și Florești, membri USR, Demos și deputatul PSD Horia Nasra, dar și activiși din cele două localități. Garda de Mediu a ales să nu participe la discuție, iar primarul Floreștiului, Horia Șulea, a preferat să fie reprezentat de consilierul personal Mihai Petean și de administratorul public al comunei Ștefan Goia, deși colegul său de partid, primarul Clujului, Emil Boc, a stat până la finalul dezbaterii și chiar a luat de mai multe ori cuvântul.

Au urmat două ore de răspunsuri fără soluții, de pasat vina dintr-o ogradă în alta, de promisiuni fanteziste, de propuneri pe care nimeni nu și le-a asumat, o discuție care a întărit ceea ce era deja evident: instituțiile abilitate sunt incapabile să rezolve problema dezastrul ecologic de pe Someș.

Dezbaterea poate fi urmărită, integral, mai jos. ZIUA de CLUJ punctează răspunsurile oferite de către participanții la masa rotundă:

 

Primăria Florești – a arătat cu degetul spre comunitatea de romi care locuiește în zonă și la care nu găsește înțelegere, va face o rectificare bugetară pentru a finanța ecologizarea, însă lucrează la indentificarea proprietarilor caselor din zonă pentru a afla cum anume se va putea face accesul spre malurile râlu.

Primaria Cluj-Napoca -  a dat asigurări că Floreștiul se va ocupa de problemă, Emil Boc precizând că a vorbit pe această temă, la telefon, cu edilul Horia Șulea. A reiterat că Cluj-Napoca nu are probleme  la acest capitol și că gunoaiele din din amonte, dar că se încearcă păstrarea curățeniei în oraș (baraj nou în Grigorescu). A explicat că nu există un cadru instituționale care să aducă toți factorii de decizie sub aceeași umbrelă, dar că există colaborări permanente între instituții. A propus societății civile să organizeze campanii de informare și de conștientizare în localitățile din amonte și să apeleze la finanțări din mediul privat pentru a rezolva lipsurile cu care se confruntă primăriile în cauză.

Apele Române și Compania de Apă Someș – spun că calitatea apei nu a fost afectată și că rezerva subterană de apă din Florești, care nu poate însă deservi tot orașul, este în siguranță. s-au făcut controale, s-au dat amenzi (termenul limită pentru ecologizarea tronsonului vizat a expirat în 21 iulie, astfel că urmează alte sancțiuni), ei au în administrare doar albia râului, nu și malurile.

Agenția de Mediu – nu are competență și a sugerat că gunoaie pot duce în zonă și locuitori din alte localități

Horia Nasra – deputat PSD și președinte PSD Cluj – a propus accesarea de prin fonduri europene, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, însă edilul Emil Boc a replicat că asociația derulează doar proiecte de integrare socială și că comunele membre nu și-au plătit niciodată cotizația, din lipsă de bani la buget.

Iulia Ungureanu – Asociația Trăiesc în Florești – 80 de voluntari au strâns zeci de saci de gunoi, în primăvară, de pe malurile Someșului, în zona barajului din Florești și au fost legitimați de poliția din comună. Floreștenii nu știu unde anume pot să depoziteze deșeurile provenite din construcții sau mobilierul vechi, reprezentanții municipalității și a firmelor de salubritare ridică din umeri.

Organizatorii Someș Delivery -  au sugerat semnarea unei declarații comune a celor prezenți la masa rotundă prin care să își asume rezolvarea situației și chiar organizarea unei noi întâlniri, peste 3 luni, chiar pe malul Someșului în Florești, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza unui “agitator de spirite” comuna vecină Clujului.

În loc de concluzie, pentru că nu a existat una, o vorbă pe care a rostit-o primarul Clujului și care ar trebui să dea de gândit tutuor celor prezenți la masa rotundă: “Cetățenii ne evaluează prin ochii dumneavoastră”. De asemenea, așa cum s-a recunoscut și în cadrul dezbaterii, masterplanul pentru Someș, pregătit de spanioli, "riscă să cadă în ridicol" dacă pe râu continuă că curgă gunoaie. 

Comenteaza