Două autobuze fără şofer pe străzile din Cluj-Napoca. Vor fi cumpărate anul acesta. Cele cu hidrogen mai aşteaptă

Două autobuze fără şofer pe străzile din Cluj-Napoca. Vor fi cumpărate anul acesta. Cele cu hidrogen mai aşteaptă

Anul 2021 aduce autobuze autonome pe străzile din Cluj-Napoca, o premieră naţională. Cele cu hidrogen mai aşteaptă.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

“Pentru partea de că licitația pentru cumpărarea unor autobuze electrice autonome este gata de lansare avem lansată licitaţia gata de lansare şi vom cumpăra câteva. Ne rezervăm dreptul de a cumpăra mai multe, dar ideea e de a achiziționa două ca să vedem cum se vor integra în ecosistemul clujean”, a spus Boc, la ZIUA LIVE. 

Autobuze autonome

 La începutul anului trecut, Primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță, valoarea contractului fiind de 135.000 de lei.  UTCN va furniza consultanță în elaborarea caietului de sarcini, a criteriilor de selecție și a factorilor de evaluare, evaluarea tehnică și financiară a ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziție publică pentru achiziționarea de autobuze autonome electrice și participarea în cadrul procesului de recepție.

Proiectul-pilot de implementare a autobuzelor autonome în oraș a fost anunțat de oficialii primăriei în 2019. Aceștia au precizat că autobuzele fără șofer ar uma să fie prezente pe străzile din centrul Clujului în maximum doi ani. Este vorba despre autobuze de capacitate mică (10-12 locuri), vehicule care vor fi folosite pentru zona centrală unde nu ajung alte mijloace de transport.

Acestea ar uma să fie testate timp de un an în cadrul proiectului-pilot, care apoi ar putea fi extins cu finanțare europeană și în alte zone ale orașului. Un vehicul autonom de genul acesta costă între 250.000 şi 350.000 de euro. Cluj-Napoca va fi astfel primul oraș din România care va avea autobuze autonome, după modelul care deja există în Paris, Lyon sau Viena.

Autobuze cu hidrogen 

Pe de altă parte, Primăria studiază posibilitatea de a achiziționa și autobuze pe hidrogen. “Licitația pentru autobuze pe hidrogen nu e pregătită de lansare, nu le vom cumpăra anul acesta. Dar autonome, da”, a subliniat Boc. Un astfel de autobuz costă aproximativ 650.000 euro. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza