Dispută în Colegiul Prefectural: „Suntem de râsul lumii!"

Dispută în Colegiul Prefectural: „Suntem de râsul lumii!
Prefectul acuză Agenţia pentru Protecţia Mediului că întârzie sau chiar blochează proiectele de infrastructură din judeţul Cluj. A fost dat ca exemplu DJ 109A, Cluj - Chinteni, unde ieri au avut loc proteste ale locuitorilor, pentru că reabilitarea drumului întârzie.

„Clujul este judeţul cu cea mai proastă activitate de mediu", a declarat vineri prefectul Gheorghe Vuşcan, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Convocată pentru a discuta implementarea politicilor ce ţin de protecţia mediului, cuprinse în Programul de guvernare 2017-2020, şedinţa s-a transformat într-o dispută între prefect şi şefa Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj.

Gheorghe Vuşcan s-a arătat indignat de faptul că APM Cluj tergiversează acordarea autorizaţiilor de mediu, fapt ce împiedică dezvoltarea infrastructurii judeţului într-un ritm normal.

„Încă este prea multă birocraţie în procesul de acordare a autorizaţiilor de mediu şi, astfel, blocăm investiţii importante din fondurile europene pentru infrastructură. Stăm după acorduri de mediu. De fiecare dată mai trebuie un document în plus faţă de cele prezentate anterior. Tocmai de asta vrem să solicităm să se facă modificările legislative de rigoare. Dacă nu, trebuie să lucrăm în aşa fel încât aceste autorizaţii să fie date cât mai repede cu putinţă", a explicat pentru Ziua de Cluj prefectul Vuşcan, la finalul şedinţei Colegiului Prefectural.

În replică, directorul APM Cluj, Anca Câmpean, a precizat că instituţia respectă toate normele şi eliberează autorizaţii în conformitate cu legea.

Ca exemplu a fost dat proiectul de modernizare şi reabilitare a drumului judeţean 109A, care face legătura între Cluj-Napoca şi comunele Chinteni, Vultureni şi Panticeu. Este vorba de un tronson de 40 de kilometri de drum pe care lucrările au fost blocate în repetate de rânduri pentru că lipseau documentele de mediu. „E păcat că stăm cu banii în casierii şi nu putem lucra din cauză că o serie de autorizaţii întârzie", a mai adăugat prefectul.

PROTEST ÎN STRADĂ

Reamintim că peste 100 de maşini au blocat joi DJ 109A, în zona comunei Chinteni. Localnicii au protestat astfel împotriva autorităţilor care întârzie să repare drumul judeţean.

Primarul din Chinteni, Lucia Suciu (PSD), a dat vina pe administraţia judeţeană. „Îmi susțin locuitorii comunei Chinteni. Din păcate, oamenii nu mai cred în ceea ce le spun. Le-am arătat de-a lungul timpului atât de multe documente din partea Consiliului Judeţean Cluj, încât acum, orice le-aș fi spus, nu mai au încredere", a spus Lucia Suciu, potrivit presei locale.

DISCUŢIILE S-AU MUTAT ÎN CONSILIUL JUDEŢEAN

Liderul grupului de consilieri judeţeni ai PSD, Remus Lăpuşan, a cerut în şedinţa forului judeţean de vineri ca drumul judeţean 109 A Chinteni - Recea Cristur să fie introdus în programul de reparaţii.

„Acest drum este prins în programul de modernizare şi avem aproape toate avizele obţinute, doar cel de la Inspectoratul de Stat în Construcţii ne mai lipseşte şi noi am putea să începem reabilitarea drumului. Am avut mai multe discuţii cu doamna primar, inclusiv domnul director a fost acolo în ziua când oamenii au protestat, a discutat cu doamna primar şi au convenit că nu se poate reabilita chiar în interiorul comunei Chinteni din două motive, pentru că, unu, primăria lucrează la canalizare pe acostamentul drumului şi doi, urmează ca noi, prin Compania de Apă, să introducem conducta magistrală către Sălaj", a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

În cele din urmă, consilierii judeţeni au votat un amendament prin care a fost introdusă în programul de reparaţii al CJ Cluj doar por'iunea de drum din interiorul localităţii Chinteni, pentru a se putea interveni de urgenţă în vederea plombării gropilor din carosabil.

(Nicolae Matiş, Mircea Tătar)

Comenteaza