Dezbatere publică despre bugetul comunei Baciu pe 2016. Ce vor oamenii

Dezbatere publică despre bugetul comunei Baciu pe 2016. Ce vor oamenii
Primăria din comuna clujeană Baciu a organizat miercuri o dezbatere publică cu cetăţenii pe tema proiectelor prioritare care vor fi finanţate în 2016.

 

Primarul comunei, Florin Mureşan, a prezentat o schiţă a proiectului de buget pe acest an, care urmează să fie aprobat de consiliul local în această lună. Edilul a informat că bugetul total va fi de peste 11 milioane de lei, dar veniturile încasate efectiv vor fi de doar circa 8,4 milioane de lei. Din această sumă, aproximativ 1,4 milioane de lei vor fi alocaţi pentru investiţii, iar de asemenea sume importante vor fi alocate pentru salubritate, şcoli, grădiniţe, iluminat public, asistenţă socială, transport şi culte religioase.

Comuna Baciu are, pe lângă reşedinţa de comună, alte 6 sate aparţinătoare, Coruşu, Mera, Popeşti, Rădaia, Săliştea Nouă şi Suceagu. Primarul spune că banii sunt foarte puţini, în comparaţie cu nevoile localităţilor. „Cerinţele unei singure localităţi acoperă tot bugetul pe un an. De aceea am organizat şi această dezbatere, ca să auzim direct de la oameni care sunt priorităţile lor şi să alocăm bani în funcţie de posibilităţi, pentru cele mai importante probleme care influentează viaţa unui număr cât mai mare de cetăţeni, dar să avem grijă să nu fie nimeni lăsat pe dinafară", a spus primarul Florin Mureşan.

Una dintre cele mai urgente probleme cu care se confruntă cetăţenii comunei, din luările de cuvânt, a fost cea privind introducerea apei potabile în Rădaia, Mera şi Suceagu, afirmând că lucrurile se mişcă foarte încet în cazul acestui proiect. „De când am venit mă ocup să finalizez acest proiect, dar sunt mai multe etape iar procedurile sunt costisitoare şi nu depinde de noi. Apa a ajuns până în strada principală în Rădaia, de legarea cetăţenilor la conductă se ocupă Compania de Apă. La Suceagu nu putem merge mai departe cu apa până nu primim avizul de la CFR, pentru subtraversarea liniei ferate, dar documentaţia a fost depusă", a mai explicat primarul comunei Baciu.

Alţi cetăţeni prezenţi la dezbatere au întrebat de ce nu s-a făcut şi un proiect privind canalizarea, eventual pe fonduri europene? „Canalizarea nu s-a făcut pentru că nu sunt bani, iar fonduri europene nu am putut accesa pentru că nu au fost deschise licitaţii pe acest tip de lucrări. Avem contact cu două firme de consultanţă care ne informează despre deschiderile pe fonduri europene", a răspuns primarul.

La dezbatere au fost prezenţi şi câţiva consilieri locali de la PNL, care au cerut fiecare alocări de fonduri pentru localitatea lor natală. Florin Mureşan a spus că aceştia vor să-şi facă campanie electorală şi le-a cerut să-i lase pe cetăţeni să-şi spună păsurile.

Unii cetăţeni care locuiesc la blocurile din Baciu au solicitat construirea unei noi grădiniţe, în condiţiile în care aici circa 60 de copii învaţă într-un spaţiu impropriu, la parterul unui bloc cu foarte mare umiditate. O altă problemă ridicată de cei prezenţi la dezbatere a fost cea privind existenţa a circa 40 % dintre cetăţeni care nu plătesc pentru serviciile de salubritate. Edilul comunei Baciu le-a promis oamenilor că aceştia vor fi taxati suplimentar la plata impozitului, potrivit unei noi prevederi legale.

 

 

Comenteaza