Dezbatere lungă, modificări „scurte". Boc mută bani pentru parkinguri şi reamenajarea Pieţei Mărăşti

Dezbatere lungă, modificări „scurte
Joi va avea loc a doua şedinţă de consiliul local din acest an, cea în care se va aproba bugetul. Bugetul a suferit doar câteva modificări după dezbaterea publică de peste trei ore de joia trecută.

Primăria clujeană a organizat joia trecută o dezbatere publică pe tema bugetului municipiului. Timp de peste trei ore s-a discutat şi pare că s-a discutat cam degeaba: doar câteva dintre propuneri au fost cuprinse în proiectul de buget care urmează să fie supus votului consilierilor locali joia aceasta.

Prima concluzie este că, de la publicarea pentru consultare publică şi până la apariţia între proiectele de Hotărâri de Consiliu Local (HCL), bugetul de dezvoltare s-a modificat uşurel. Era 348.435.000 de lei iniţial, acum a devenit 351.712.000 (cel puţin aşa apare în tabelul cu sume; mai jos, scrie că bugetul dezvoltării ar fi de fapt de 339.155.000 de lei). Una peste alta, banii rămân în jurul a 30% din bugetul total de cheltuieli de peste un miliard, mai exact 1.119.251.491 lei.

În buget a apărut suma de 500.000 de lei pentru studiu de fezabilitate şi proiect tehnic în vederea schimbării aspectului Pieţei Mărăşti. PSD a propus la dezbaterea publică lărgirea străzii care trece prin faţa magazinului Profi, din cauză că - la orele de maximă aglomeraţie - maşinile vin pe strada Dorobanţilor pe trei benzi şi se înghesuie toate pe cele două benzi ale străzii care trece pe lângă Profi. Studiul de fezabilitate va trebui să spună dacă este o idee bună îngustarea parcului cu trandafiri din zona respectivă. Deocamdată, Emil Boc pare să fi „înfiat" ideea social-democraţilor, exprimată de liderul de grup Claudia Anastase. Apoi, au mai fost prevăzuţi în buget, tot la solicitarea PSD, bani pentru plan urbanistic zonal şi de detaliu, repectiv pentru studiu de fezabilitate în vederea ridicării unei hale agroalimentare în Dâmbul Rotund. Suma alocată acestor documente este de 100.000 de lei.

Emil Boc a subliniat la Realitatea FM, luni dimineaţa, că intenţionează să construiască parkinguri pe structură uşoară în cartiere, respectiv parkinguri cu lift în zona centrală. Acestea nu erau prevăzute în proiectul de buget iniţial; exista şi există în continuare o sumă de bani, 1.500.000 de lei, pentru PUZ, PUD, studiu de fezabilitate pentru parkinguri în cartiere. A apărut şi cuvântul „intervenţii" de la un proiect la altul, ceea ce poate duce cu gândul la o „updatare" de optică. Ideea parkingurilor cu lift a fost enunţată la dezbaterea publică de Claudia Anastase, iar cea a parcărilor pe structură metalică este o propunere veche a altui PSD-ist, Gabriel Oniga.

În ceea ce priveşte propunerea lui Iosif Pop, preşedintele Consiliului Civic Local, de a se restructura personalul primăriei, de 1.021 de persoane, iar banii rezultaţi să fie folosiţi la investiţii în siguranţa cetăţeanului şi sănătate, aceasta nu se reflectă în buget. Dimpotrivă. Primarul Emil Boc a declarat încă de la dezbatarea publică faptul că municipalitate are dreptul la un personal de 1.176 de persoane şi, ca urmare, se gândeşte să facă angajări.

Cea mai mare sumă din bugetul pe 2016, 47.000.000 de lei, merge către CREIC, Centrul Regional de Excelenţă în Industrii Creative, supranumit „Buftea de Cluj" sau „Hollywood-ul pitic", parte a proiectului Cluj Innovation City. Proiectul considerat prioritar de primar era legat de un transport public modern. Poate şi de aceea, Primăria a pus deoparte o sumă importantă, 22 de milioane de lei, pentru Compania de Transport Public (CTP), bani care ar urma să fie folosiţi pentru cumpărarea de troleibuze.

 

Comenteaza