Devierea Someşului, gata în 2 ani, dacă primeşte bani de la bugetul de stat VIDEO

Devierea Someşului, gata în 2 ani, dacă primeşte bani de la bugetul de stat VIDEO
Devierea râului Someş, necesara pentru a face loc noii piste a aeroportului clujean, va fi realizată în 2 ani. Asta cu conditia ca proiectul sa primeasca finantare de la bugetul statului, avertizează conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Somes-Tisa.

 

Presedintele Consiliului Judetean Cluj a semnat autorizatia de construire solicitată de Administraţia Bazinală de Apă pentru devierea cursului Somesului Mic în zona aeroportului.

"Am semnat autorizatia de construire pentru devierea Somesului., astfel incat pista de 3500 de metri sa inceapa sa se contureze", a menţionat Horea uioreanu, preşedintele Consiliului Judţean (CJ) Cluj.

Studiul de fezabilitate pentru lucrarea de pe Someş a fost realizat încă din 2006, iar în 2011 s-a ajuns la faza alegerii executantului prin licitaţie publică. Lucrarea este una complexă şi va costa în jur de 26 de milioane de euro.

"Lucrarea va avea o lungime de 7,2 kilometri. este vorba de un canal.. este o lucrare in linie dreapta", a precizat Marius Mânzat, director adjunct la DIrecţia Apelor.

Marius Mânzat spune că devierea Someşului Mic depinde de finanţarea de la bugetul de stat, asigurată prin Ministerul Mediului şi Administraţia Naţională Apele Române.

"Daca lucrarea e finantata corespunzator si toti ne dorim si trebuie sa luptam pentru a obtine finantare poate fi realizata in 2 ani 01.17.24 MUSCA 01.18.08 asta nu inseamna ca aeroportul trebuie sa astepte. se poate lucra in paralel", a adăugat Mânzat.

Devierea Someşului este vitală pentru mărirea noii piste a aeroportului de la 2100 de metri, cat prevede prima fază a proiectului, la lungimea finală de 3500 de metri. La finalul proiectului, de pe aeroportul cluj se vor putea efectua zboruri transoceanice cu cele mai mari avioane din lume.

 

Comenteaza