Dentist pe gratis, la Cluj. Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti

Dentist pe gratis, la Cluj. Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti

Municipalităţii i-a crescut măseaua de minte. După patru ani în care a tot încercat să implementeze programul de asistenţă stomatologică gratuită pentru persoane defavorizate, acum chiar pare că va reuşi.

Prima tentativă a fost în 2013, iar în 2016 s-a votat chiar o hotărâre de Consiliu Local (HCL 126/11 martie 2016) care reglementează acest program. Nu a fost suficient. Marţea viitoare, HCL 126 va fi completată, pentru ca pensionarii şi săracii să poată merge la dentist. Proiectul se numeşte "Promovarea sănătăţii orale prin creşterea accesibilităţii populaţiei defavorizate la servicii stomatologice".

"Când s-a votat acel HCL, aveam un protocol semnat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie. Toată lumea era entuziastă, dar au venit juriştii şi ne-au atras atenţia că UMF nu este furnizor de servicii medicale", a explicat Aurel Mocan, directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală.

Între timp, în proiect a fost cuprins şi un furnizor de servicii medicale, care este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Acesta deţine propriul ambulatoriu stomatologic. "Le mulţumesc domnului decan de la Facultatea de Medicină Dentară, domnului prorector de la UMF Grigore Băciuţ, care a fost oarecum părintele-fondator al proiectului şi domnului manager Petru Şuşcă, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru că ne sprijină în această iniţiativă. Am stat împreună cu colegii mei de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală de două ori câte trei ore şi am găsit toate soluţiile pentru deblocarea proiectului", a spus primarul Emil Boc.

Practic, Primăria va deconta valoarea materialelor folosite, iar manopera o vor realiza medicii, pe bază de voluntariat. Vor fi prinşi în acest program mai ales medicii rezidenţi. "Urmează ca, după votarea noii hotărâri, să stabilim exact punctele unde se va acorda asistenţa stomatologică gratuită pentru categoriile defavorizate. Cred că în 5 zile după şedinţa de Consiliu Local vom demara deja programul", a precizat Aurel Mocan.

Categoriile de cetăţeni care vor putea beneficia de acest proiect sunt pensionarii cu venituri lunare mai mici de 1.000 de lei, persoanele cu dizabilităţi grave sau accentuate, şomerii cu indemnizaţie mai mică de 700 de lei şi persoanele fără venit sau cu venituri mici, care figurează în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală. Un lucru important de precizat: toate persoanele cuprinse în program trebuie să aibă domiciliul în Cluj-Napoca. Elevii şi studenţii nu vor primi asistenţă medicală stomatologică în cadrul proiectului "Promovarea sănătăţii orale prin creşterea accesibilităţii populaţiei defavorizate la servicii stomatologice".

Serviciile medicale acoperite sunt consultaţii primare şi secundare, tratamentul cariei simple şi complicate, extracţia de dinţi, sigilări dentare, chiuretaj alveolar, reconstituire corono-radiculară, proteze dentare acrilice.

Acesta este un program multianul, care se va întinde pe durata a cinci ani. Suma maximă pe care şi-a propus să o cheltuie Primărie este de 250.000 de lei. Trebuie spus însă că orice prevedere din acest proiect poate fi modificată marţi, în şedinţa de Consiliu Local.

 

Comenteaza