De ce RATUC nu poate opera în Floreşti şi Apahida: lenea şi greşelile Consiliului Judeţean VIDEO

De ce RATUC nu poate opera în Floreşti şi Apahida: lenea şi greşelile Consiliului Judeţean VIDEO
Motivul pentru care RATUC nu operează în Apahida şi Floreşti e lenea Consiliului Judeţean, dar şi câteva greşeli ale angajaţilor. ziuadecj.ro a consultat motivarea Tribunalului Cluj care a suspendat Hotărârea Consiliului Judeţean şi vă arată concluziile instanţei, dar şi celelalte probleme din încâlcita situaţie a transportului în zona metropolitană.

 Operatorul rutei spre Floreşti, Fany Prestări Servicii SRL, a dat în judecată Consiliul Judeţean în toamnă. Tribunalul, în şedinţa sa din 25 noiembrie, a dat câştig de cauză reclamantei şi a suspendat decizia instituţiei. "Consiliul Judeţean a procedat la adoptarea acestei hotărâri fără transparenţa care trebuie să guverneze activitatea acestuia cu locuitorii şi actele emise de către acesta", se arată în motivarea instanţei. "Totodată, dispoziţiile legii 92/2007 impun ca transportul public să se facă cu consultarea operatorilor de transport rutier, în speţă programul de transport fiind adoptat înainte cu o săptămână, fără consultarea nimănui, şi fiind pus pe ordinea de zi cu două ore înainte de începerea şedinţei Consiliului Judeţean".

De ce programul transportului în comun a fost introdus intempestiv pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare? Nici instanţa nu-şi poate explica. "Pârâtul (Consiliul Judeţean-n.red.) a fost sesizat cu această problemă încă de la sfârşitul lunii august şi în acest context este evident că nu se poate susţine că includerea pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare orgnaizate la data de 17 octombrie era justificată prin caracterul excepţional al măsurii şi urgenţa deosebită", arată instanţa. "Doar pasivitatea pârâtului a determinat neadoptarea unei hotărâri în timp util".



Consiliul Judeţean a explicat în faţa instanţei că dezbaterea proiectului de hotărâre în şedinţă extraordinară a fost necesară deoarece conform calendarului licitaţiei pentru programul de transport public judeţean de persoane prin curse regulate era obligatorie introducerea programului de transport în sistemul informatic pentru atribuirea electronică a autorizaţiilor de transport internaţional rutier de marfă şi pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale din programele de transport prin serviciile regulate judeţene şi interjudeţene.

După ce CJ Cluj a decis să permită RATUC să intre în zona metropolitană, preşedintele instituţiei, Horea Uioreanu, le-a trimis floreştenilor scrisori, în care i-a anunţat, "cu bucurie", că a finalizat cadrul legal pentru unificarea transportului în comun în zona metropolitană. "Din acest moment singurul impediment în punerea în practică a acestei soluţii este legat de transformarea actualei regii de transport urban de călători Cluj-Napoca în societate comercială şi tranportator licenţiat, chestiune care ţine de Primăria Cluj-Napoca, respectiv de domnul primar", arăta Uioreanu în scrisoarea sa. Între timp RATUC s-a transformat în societate comercială, dar tot nu poate opera în zona metropolitană, decât în Feleacu - restul traseelor au fost adjudecate de alţi operatori, după o "greşeală" în licitaţia organizată de Consiliul Judeţean.


Transportul public de persoane din judeţul Cluj prin curse regulate a fost adoptat de Consiliul Judeţean prin Hotărârea 328/2012.

în 10 mai s-a înfiinţat Asociaţia Metropolitană de Transport Public Cluj, cu scopul de a organiza şi exploata serviciile de transport public în zona metropolitană
în 22 august s-a înregistrat o adresă la Primăria Cluj-Napoca, şi în 28 august la Consiliul Judeţean, o adresă din partea Asociaţiei Metropolitane ca traseele de pe raza zonei metropolitane să fie scoase din pachetul de licitaţii pentru transportul judeţean.

în 2 octombrie, după mai bine de o lună, CJ Cluj cere clarificări, la care se răspunde în 7 octombrie.
în 17 octombrie se emite hotărârea de Consiliu Judeţean, în şedinţă extraordinară, prin care sunt scoase din pachetul de licitaţie traseele din zona metropolitană. Fany dă în judecată Consiliul Judeţean, instanţa suspendă hotărârea. Vinovatul, în motivarea instanţei, e Consiliul Judeţean Cluj, care nu a prezentat niciun motiv care să o împiedice să adopte HCJ cu respectarea procedurilor legale - o şedinţă normală, nu extraordinară, plus o dezbatere publică în prealabil.

În aceeaşi zi, 17 octombrie, CJ a introdus traseele în sistemul de licitaţie electronică.


"Practic erau trei chestiuni principale care trebuiau respectate", spune fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Alexandru Coroian (PDL): "înfiinţarea asociaţiei de transport metropolitan, transformarea RATUC în societate comercială - care s-a întâmplat în 18 decembrie, şi al treilea - scoaterea din pachetul de licitaţie al traseelor din zona respectivă, lucru care nu s-a realizat. Instanţa spune că e din vina Consiliului Judeţean".

Vezi declaraţia lui Coroian:

  

Nu sunt singurele probleme, însă, pentru care RATUC nu a putut intra decât pe un singur traseu din zona metropolitană, cel spre Feleacu. Consilierul Octavian David, de la Serviciul Transporturi al CJ Cluj, explică de ce: dintr-o eroare de introducere a datelor în sistemul electronic, destinaţiile au fost licitate pe trasee, nu pe grupe. E vorba în total de 5 astfel de trasee, dar cele care contează, spre Floreşti şi Apahida. Mai exact, spre Floreşti, Tăuţi, Floreşti Polus, Apahida şi Dezmir, respectiv Câmpia Turzii-Ceanu Mare şi Câmpia Turzii-Frata. Vezi declaraţia video

Comenteaza