Curțile spitalelor din Cluj, asfaltate de Primărie. Boc: "Îți rupi picioarele, punem bani în locul Guvernului"

Curțile spitalelor din Cluj, asfaltate de Primărie. Boc: "Îți rupi picioarele, punem bani în locul Guvernului"

Spitalele din Cluj-Napoca duc lipsă de finanțare de la București, iar din puținii bani pe care îi primesc cumpără aparate medicale. Între timp, căile de acces și curțile interioare sunt pline de gropi. 

Primăria Cluj-Napoca va aloca, anul acesta, peste 3 milioane de euro pentru spitalele din oraș, o parte din bani urmând să fie folosiți pentru repararea curților interioare. Decizia municipalității, deși instituția nu are obligații legale față de unitățile spitalicești din oraș, vine în urma discuțiilor avute cu deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, din cadrul ședinței Consiliului Local din aprilie 2019. După ce a prezentat pe internet starea catastrofală în care se află curțile mai multe spitale, parlamentarul a cerut ajutorul primarului. "Bateți la uși deschise", i-a replicat Boc. 

Așadar, în ședința forului local de vineri, 24 mai 2019, consilierii urmează să aprobe suma de 14 milioane de lei (circa 3 milioane de euro), bani nerambursabili de la bugetul local pentru anul 2019, pentru spitalele din oraș. 

"Municipiul are în subordine un spital, Clujana. Municipalitatea, fără să aibă obligație legală, investește 3 milioane de euro în alte spitale clujene pentru a crește calitatea actului medical. Avem medici de excepție, spitale foarte bune și acelea au nevoie de sprijinul nostru, pentru că ajutorul de la Ministerul Sănătății nu este suficient. Și vă dau câteva exemple: sunt curți ale spitalelor, în proprietatea Ministerului Sănătății, unde îți rupi picioarele. Anul acesta, am luat decizia să punem noi bani, de la bugetul municipiului, în locul Guvernului pentru a asfalta niște curți. Vă dau exemple de curți care nu sunt în subordinea municipalității clujene și nici a Consiliului Județean Cluj, pentru că și domnul Tișe va face alocări acolo unde se poate, precum Institutul de Gastroenterologie, Spitalul de Urgență pentru Copii – Pediatrie 4, Spitalul de Căi Ferate, Institutul Inimii, etc", a declarat edilul Emil Boc, la un post de radio local. 

  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj - 6.510.000 lei 
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj - 1.200.000 lei
  • Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Niculae Stăncioiu - 1.200.000 lei
  • Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” - 700.000 lei
  • Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor  - 600.000 lei
  • Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal - 600.000 lei
  • Spitalul Clinic de Recuperare - 550.000 lei 
  • Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuță Cluj-Napoca - 550.000 lei
  • Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca - 490.000 lei
  • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase - 450.000 lei
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Secția de Neonatologie I - 312.000 lei
  • Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello - 130.000 lei
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – UPU Cluj - 100.000 lei
     

1,3 milioane de euro în 2018

Anul trecut, spitalele clujene au primit de la municipalite suma de 6,4 milioane de lei (1,3 milioane de euro), bani nerambursabili de la bugetul local. La acestă sumă s-au adaugat banii pentru Spitalul Municipal (Clujana), care este în subordinea Consiliului Local. De asemenea, alte sume au mers către dotarea SMURD și oferirea unei mese pentru angajații serviciului. 

Comenteaza