Cum va arăta Someşul cu poduri pietonale, zone de promenadă și insulițe

Cum va arăta Someşul cu poduri pietonale, zone de promenadă și insulițe
Acord pentru Someş: Vor apărea poduri pietonale, zone de promenadă și insulițe
Acord pentru Someş: Vor apărea poduri pietonale, zone de promenadă și insulițe
Acord pentru Someş: Vor apărea poduri pietonale, zone de promenadă și insulițe
Acord pentru Someş: Vor apărea poduri pietonale, zone de promenadă și insulițe
Acord pentru Someş: Vor apărea poduri pietonale, zone de promenadă și insulițe

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa extraordinară de luni, un parteneriat care permite Primăriei să pună în aplicare planul pentru Someş.

Primăria Cluj-Napoca vrea să regândească malurile Someşului Mic, care traversează orașul. Concursul de soluţii a fost câștigat de o firma spaniolă, care se va ocupa de proiectare. Pentru a merge mai departe cu proiectul, municipalitatea a fost obligată să încheie un parteneriat cu Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (ABAST). Legea stipulează faptul că, în cazul în care sunt executate lucrări de construire pe albiile şi/sau malurile râurilor, este necesar un acord de parteneriat între primărie și ABAST.

Acordul de parteneriat dintre Primăria Cluj-Napoca și ABAST a fost aprobat în ședința de luni, astfel că proiectul de revitalizare a malurilor Someşului poate începe.

”Culoarul râului Someș va deveni un culoar de mobilitate sustenabilă. Se vor construi 2 poduri pietonale și pentru biciclete, se vor amenaja peste 10 km de piste de biciclete dedicate și peste 15 km de alei pietonale. Acest culoar va fi și unul verde, peste 12 hectare de spațiu verde fiind propuse pentru amenajare. Vor fi plantați aproximativ 2000 de arbori noi. Proiectul de reamenajare a malurilor Someșului a beneficiat de un concurs internațional de soluții organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România și va fi finanțat din fonduri europene”, a spus Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei de dezvoltare locală în Primăria Cluj.

"Malurile râului vor fi amenajate, modernizate și dezvoltate conform concursului de soluții „Rethinking SOMES” câștigat de firma Practica (autori principali: Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramon Sierra și colaboratori în arhitectură: Raul Brito, Sofia Valdivia, Gonzalo Cortes). Spațiul verde va fi generos și vor fi amenajate poduri pietonale în zona Parcului Rozelor (care va face legătura cu parcul 1 Decembrie) și în Parcul Armătura, precum și piste de biciclete și alei pietonale. Valoarea estimată a contractului de proiectare este de 1.577.345 lei", a precizat și viceprimarul Dan Tarcea.

Ce au propus spaniolii:

  • Platoul Sălii Sporturilor apare pe planșe ca o zonă verde. Locul betoanelor va fi luat de iarbă, pomi, alei pietonale și de biciclete. Rămâne o parcare de autobuze, pe latura de vest. Chiar în fața Sălii Sporturilor rămâne un spațiu deschis, unde se vor putea desfășura evenimente publice. Pe Someș se va putea naviga și vor exista insulițe legate de mal cu podețe de lemn.
  • Șase poduri PIETONALE noi, de la vest la est: capătul străzii Donath, conexiune cu ștrandul Sun; Parcul Rozelor, conectat cu plaja din Grigorescu (acest pod a fost cerut insistent de societatea civilă, ca legătură pentru traficul pietonal și velo, dar ignorată ani la rând de Primărie); Cluj Arena, legat de strada Gavril Muzicescu, continuare spre strada Sigismund Toduță; podul Nemților, lângă Casa Tranzit; un pod peste Nadăș, în lungul Someșului, ca legătură a parcului Feroviarilor cu Armătura; Parcul Armătura, legătură cu platformele industriale Carbochim- Unirea, în perspectiva că acestea se vor moderniza.
  • Scuarul de lângă Camera de Comerț și Industrie ar urma să fie remodelat; acolo vor fi gradene și spațiul se va conecta cu actuala parcare din spatele instituției, unde se va realiza o piațetă.
  • Strada Gavril Muzicescu va fi pietonalizată, iar strada Sigismund Toduță va fi gândită cu piste de biciclete, pentru a fi o conexiune naturală la podul care ar urma să vină dinspre Cluj Arena.
  • Zona Someșului din dreptul Sălii Sporturilor va avea insulițe legate de mal cu podețe de lemn

Articol de Claudiu Pop

Comenteaza