Cum va arăta Parcul Est: alei pietonale şi velo / băi, pescuit şi patinaj la lac / caiace pe Becaş / sală multifuncţională

A fost publicat raportul juriului concursului internaţional de soluţii pentru amenajarea Parcului Est din Cluj-Napoca, zonă ce urmează să devină "plămânul verde" al oraşului. Este cel mai mare parc al municipiului, în suprafaţă de 45,5 ha, care cuprinde şi luciu de apă. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Parc Est al orașului Cluj-Napoca este un spațiu important pentru generațiile viitoare. Construcția parcului va declanșa regenerarea uneia dintre cele mai importante resurse ale orașului: rețeaua verde-albastră de pârâuri ce converg spre râul Someș. Odată cu dezvoltarea urbană planificată a cartierului Sopor, zona se va schimba dintr-o margine neglijată a orașului într-un spațiu public central. Parcul Est va deveni mai mult decât un „salon verde” pentru oraș, așa cum au fost multe parcuri de-a lungul secolelor. Parcurile viitorului ar trebui să aducă împreună natura și cultura - nu mai putem separa viața umană de cea animală și vegetală, ca și cum ar fi în mod fundamental diferite", afirmă juriul concursului internaţional de soluţii. 

De asemenea, juriul recomandă desemnarea unui curator pentru Parcul Est, cineva care să mențină vie viziunea inițială pe termen lung, și să piloteze evoluția proiectului.

"Curatorul ar trebui nominalizat la începutul procesului, pentru a putea intra în dialog cu echipa de proiectare și a putea fi implicat în concepție. Poziția curatorului este complementară celei a beneficiarului. El trebuie să fie un intermediar profesional între municipalitate și echipa de proiect. Curatorul va forma o echipă de grădinari, împreună cu care va urmări procesul de construire și amenajare, și care vor gestiona și întreține parcul în evoluția sa. Viitorul parcului este indisolubil legat de modul său de construire: felul în care apa și pământul se combină determină capacitatea de a întreține viața viitoare. Dacă desemnarea unui curator este uzuală în cazul grădinilor botanice sau muzeelor, Parcul Est merită o abordare similară. Astfel, va deveni posibilă crearea unui parc în care hibridizarea dintre lumea naturală și civilizația umană se va desfășura în mod echitabil". 

Proiectul câştigător este realizat de Metapolis Architects S.P.R.L. în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L. şi înseamnă contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 6.288.360 RON, fără TVA. 

Conform planşelor proiectului, în Parcul Est va fi amenajată o sală multifunţională, care va avea şi facilităţi sportive, va fi amenajată o grădină publică în jurul lacului, luciul de apă devenind pationar pe timp de iarnă, iar în sezoanele calde se va putea pescui sau face baie, vor exista terenuri de sport în aer liber, râul Becaş va fi folosit pentru plimbări cu caiacele, etc. De asemenea, a fost gândită o reţea de alei, care va putea fi parcusă la pas sau cu bicicleta. Nu în ultimul rând, parcul va fi presărat cu mobilier urban minim invaziv şi câteva puncte de belvedere. 

SHIFTING NATURES propune Parc Est ca un spațiu continuu, care realizează o tranziție treptată de la o zonă umedă protejată la un parc liniștit, cu spații deschise generoase. Proiectul combină într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime — topografie, apă, vegetație și alei — iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare.

Programul construit nu este întins pe tot parcul, ci a fost concentrat în colțul sudic, lăsând majoritatea spațiului deschis pentru evenimente spontane și utilizare temporară — individuală sau colectivă. Toate construcțiile au fost grupate într-o singură clădire. Dat fiind că pavilioanele din parcuri se luptă deseori să atragă suficienți vizitatori și să păstreze o ambianță vie, concentrarea funcțiunilor în aceeași clădire este o alegere pertinentă care va facilita interacțiunea socială optimă între diferiții utilizatori ai parcului. Structurile în sine fac aluzie la arhitecturi contemporane apreciate. Ele sunt deopotrivă exemple de subtilitate și discreție a intervenției, și o arhitectură care mizează pe calități spațiale ale „intermediarului” — interior-exterior, lumină-umbră, acoperit-deschis etc. Materialele indică structuri ușoare neinvazive, forme simple care, prin articulare liberă, devin elemente de mediere între oraș și parc. Fațadele de sticlă ale parterului stabilesc o relație vizuală puternică între interior și exterior, permițând activităților să anime spațiul public din jur, iar atmosfera naturală să pătrundă în interior.

Locul de joacă situat pe amplasamentul care articulează Lacul 3 și spațiul principal al parcului a fost regândit pentru a potența continuitatea spațiului și calităților naturale ale sitului. SHIFTING NATURES se strecoară în prima linie de infrastructură a cartierului nordic și introduce o legătură puternică între oraș și parc. De asemenea, rețeaua de alei către zona comercială din partea de vest a parcului a fost consolidată, permițând cetățenilor să se conecteze cu natura.

Proiectul transformă topografia actuală, prin considerarea simultană a condițiilor hidrologice și de ambient. Propunerea de vegetație este precisă și este întotdeauna legată de condițiile solului și de fauna pe care ar putea să o atragă. Toată vegetația valoroasă existentă este integrată în noua schemă.

Recomandări:

1. Dată fiind calitatea excepțională a interfeței dintre cartier și parc propusă pentru partea de nord a sitului, legătura dintre parc și partea de sud (în prezent subdezvoltată) merită o atenție similară.
2. Estetica reținută și compoziția minimală a masterplanului prezentat vor trebui să întâmpine specificitățile locale. Încorporarea acestora va constitui o provocare, dar va asigura în același timp și îmbogățirea schemei initiale și va conduce către găsirea unui echilibru între claritatea designului și caracterul imperfect al urmelor realității actuale.
3. De-a lungul procesului de detaliere a arhitecturii pavilionului principal, calitățile sale cele mai apreciate, cum ar fi lejeritatea, transparența și articularea delicată, ar trebui potențate, totodată urmărind conectarea acestei configurații libere și ludice a volumelor la împrejurimile sale.
4. Profitând de coborârea locală a nivelului în pavilionul principal, proiectul ar trebui să ia în considerare posibilitatea utilizării energiei geotermale pentru a acoperi cât mai mult posibil din cerințele energetice ale clădirii.
5. În timpul procesului de elaborare a proiectului, echipa ar trebui să se poată sprijini pe consultanța specializată a biologilor locali (specialiști în habitate, păsări, alte specii), pentru a alege cele mai bune soluții pentru protejarea biodiversității. De asemenea, este important de angajat un topograf pentru a cartografia amplasamentul și poziția tuturor copacilor și obiectelor existente în amplasament.
6. Având în vedere faptul că zonele umede existente au o importanță deosebită, noile sisteme de apă planificate ar trebui să ia în considerare rezultatele și recomandările studiului hidrologic obligatoriu, pentru a evita orice posibil impact asupra habitatelor zonelor umede.
7. Este important de verificat ca toate amenajările propuse pe malurile sudic și sud-vestic ale Lacului 3 să fie proiectate în afara limitei zonei D3 (malul protejat neamenajabil).
8. Poziția bazinului planificat de pe malul nordic al Lacului 3 ar trebui reconsiderată pentru a reduce impactul asupra habitatelor protejate din apropiere.

Zona care poartă deja denumirea de „Parcul Est” are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza