Foto Cum se va transforma zona Cheile Turzii! Tișe: „Acum este o chestiune haotică acolo”

Cum se va transforma zona Cheile Turzii! Tișe: „Acum este o chestiune haotică acolo”

Rezervaţia naturală Cheile Turzii este o destinaţie spectaculoasă, atât pentru iubitorii de natură, cât şi pentru alpinişti. Este inclusă pe listele UNESCO, printre cele mai importante monumente naturale din lume. Zona găzduieşte peste o mie de specii de plante, animale şi fluturi.

Planul Urbanistic Zonal al zonei protejate Cheile Turzii a fost, joi, în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj. Proiectul a fost realizat de către arhitecții forului administrativ județean, în frunte cu arhitectul șef, Claudiu Salanță.

Scopul proiectului este protejarea și valorificarea zonei turistice

Potrivit prezentării făcute de arhitecta Loredana Tripon, obiectivele principale ale proiectului sunt protejarea cadrului natural și valorificarea potențialului turistic.

Proiectul este o actualizare a documentației de zonă protejată: Cheile Turzii. Ne propunem reglementarea celor două zone de acces în rezervația Cheile Turzii, accesul dinspre satul Cheia și dinspre Petreștii de Jos. Suprafața totală este de aproximativ 77 hectare. Scopul proiectului este de a proteja și valorifica contextul natural existent. Până acum s-a dezvoltat haotic în zonă, spații comerciale neintegrate în context sau lipsa locurilor de parcare amenajate. Propunem o zonă compactă și unitară pentru dezvoltarea tuturor activităților comerciale care să beneficieze în apropiere de locuri de parcare. De asemenea, propunem și zone de campare pentru corturi și glamping, dar și o zonă de agrement”, s-a arătat în prezentarea Loredanei Tripon.

Cum se transformă zona Cheile Turzii! Tișe: „Este un haos acum acolo”

Am prezentat ceea ce dorim să se întâmple în acea zonă. Interesele converg spre a se face curățenie acolo și a avea investiții de această manieră. Dorim să beneficieze toată lumea de Cheile Turzii. Am constatat că există două tipuri de turiști: unii care sunt locuitori din Turda, Câmpia Turzii sau chiar Cluj-Napoca, care merg doar să beneficieze de acest spațiu verde, fără neapărat să parcurgă Cheile Turzii. Cel de-al doilea tip de turist este cel care vine să parcurgă Cheile Turzii. Astfel, am încercat să îmbinăm ambele scenarii” - Claudiu Salanță.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cel care conduce ședințele de urbanism, susține că acest proiect este un punct de plecare pentru ca zona să fie transformată și reglementată.

Felicitări pentru munca depusă. Deși înțeleg că în zonă sunt unele terenuri private. Unele sunt ale primăriilor. Am încercat de ani de zile să-i ajutăm să-și facă PUZ acolo, dar nu au dorit sau nu au reușit. Am încercat noi să facem asta. Acum este o chestiune haotica acolo. Nu se știe pe zone unde este parcarea, unde sunt spațiile de agrement, unde pot fi spații de magazine, de suveniruri sau tot ce presupune o zonă de genul. Este un punct de plecare acest proiect”, a afirmat Tișe.

Șeful CJ Cluj a propus un aviz favorabil, ținând cont și de celelalte propuneri ale membrilor comisiei de urbanism, care au fost legate de drumurile de acces, de numărul locurilor de parcare sau dotări care să faciliteze colectarea de deșeuri.

loading...
Comenteaza