Video Cum se va dezvolta zona metropolitană a Clujului. Tișe: „Singura autoritate publică care poate să investează pe raza oricărei localități este CJ Cluj”

Cum se va dezvolta zona metropolitană a Clujului. Tișe: „Singura autoritate publică care poate să investează pe raza oricărei localități este CJ Cluj”

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj susține că investițiile în zona metropolitană sunt esențiale pentru viitorul municipiului Cluj-Napoca, dar și pentru întreg județul.

Liderul forului administrativ județean clujean, Alin Tișe, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre proiectele care pot duce Clujul într-o nouă etapă.

Primăriile sunt mulțumite de parteneriatul cu Consiliul Județean Cluj. Dacă vom continua și vom reuși centura de sud, conexiunea cu autostrada și drumul expres spre Dej, intrăm cu dezvoltarea acestor drumuri și pe zona metropolitană, cu mai multe accese spre municipiu și cu evitarea centrului prin aceste centuri pe care le gândim. Cred că atunci Clujul va fi într-o etapă nouă și oamenii vor aprecia aceste investiții”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, susține că problemele oamenilor nu mai au o rezolvare strict locală, ci necesită o abordare metropolitană, ceea ce implică și forul administrativ județean. Șeful CJ Cluj este de aceeași părere.

În mod evident, singura autoritate publică care poate să investează pe raza oricărei localități din zona metropolitană este Consiliul Județean. Nici primăria Cluj-Napoca nu poate investi pe raza localității Florești sau Gilău, și nici invers. Singurul liant care poate să facă asta, așa cum este legislația acum, este CJ Cluj. Noi considerăm că dezvoltarea pe zona metropolitană este cheia în perspectivă.

Ne-am și asumat obligația ca, într-un număr de ani, să suportăm cofinanțarea pentru anumite proiecte. De exemplu, pentru trenul metropolitan, pe care, în mod normal, ar fi trebuit să o suporte comunele din zona metropolitană. În concret, CJ a și intrat în zona metropolitană și și-a asumat pe un buget multianual contribuția cu câteva milioane de euro pentru a realiza stațiile și parcările pentru trenul metropolitan în aceste localități”, a explicat președintele CJ Cluj.

De asemenea, avem drumurile județene modernizate care pot fi folosite ca și inele de ocolire a municipiului Cluj-Napoca. În formula de drum județean ele pot scoate o parte din traficul pe care îl avem astăzi. De exemplu, facem o mini-centură pe la Așchileu până la Topa, toate mașinile care vin din Sălaj și intră în municipiu se vor duce pe acolo și vor ieși undeva la Răscruci. La fel cu drumurile județene prin Aiton sau prin Tureni. Sunt foarte multe variante de mers acum. Noi, odată ce am adus asfalt, clujenii doar trebuie să știe acum de ele și să folosească aceste rute alternative” - Tișe.
Comenteaza