Cum este "mutilată" o clădire istorică din centrul Clujului - FOTO

Cum este
Un clujean a sesizat Primăria în privinţa unei clădiri vechi din zona centrală.

"Doresc să sesizez o intervenţie abuzivă recentă asupra unei clădiri monument istoric din Cluj. Imobilul se află pe Bd. 21 Decembrie 1989, nr. 3, şi este clasat ca monument categoria B, avand codul CJ-II-m-B-07247", a sesizat un clujean pe site-ul domuleprimar.ro.

"Casa suferise intervenţii abuzive de mai mulţi ani, ca de altfel marea majoritate a clădirilor istorice din oraş, tâmplăria originală fiind schimbată cu tâmplărie PVC şi golurile de vitrine de la parter fiind neconforme cu arhitectura faţadei", se arată în sesizare.

Clujeanul susţine că i-a atras atenţia "o noua intervenţie din luna august - septembrie, când poarta veche din lemn a fost scoasă şi în locul acesteia s-a montat o poartă din grilaj metalic. Deocamdată, foile porţii originale sunt depozitate în gang".

"Vă rog să luaţi măsurile care se cuvin, măcar în acest caz concret, cât timp se mai poate salva ceva", i-a transmis clujeanul primarului Emil Boc.

În urma sesizării, politiştii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii au verificat imobilul din str. B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 3 şi au constatat că intervenţia asupra faţadei a fost realizată cu mulţi ani în urmă. "La data respectivă a fost întocmit un Proces verbal de sancţionare şi constatare a contravenţiilor în conformitate cu prevederile Legii nr. 422/2001 - republicată, privind protejarea monumentelor istorice, care a fost contestat in instanţă", se arată în răspunsul primit de clujean.

"În ceea ce priveşte poarta de acces, din lemn, aceasta a fost demontată în vederea reabilitării, lucrarea de montare a grilajului metalic este provizorie, poarta din lemn se află depozitată în gang. S-a dispus reamplasarea porţii până în data de 02.11.2016, în caz contrar, luarea măsurilor prevăzute de Legea nr. 50/1991- republicata, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii", susţin cei care au verificat sitiuaţia.

Comenteaza