Cum au căzut la vot finanţările pentru activităţile culturale din judeţ

Cum au căzut la vot finanţările pentru activităţile culturale din judeţ
Cele două proiecte ale Consiliului Judeţean (CJ), ce vizau împărţirea fondurilor pentru activităţi de cultură şi de tineret, au căzut la vot pentru că mai mulţi consilieri USL au fost nevoiţi să se abţină de la vot.

Aceştia au interese patrimoniale legate de unele ONG-uri care au solicitat finanţări, au atras atenţia consilierii PDL. Aşa se face că, deşi preşedintele Horea Uioreanu avea nevoie de votul unei majorităţi simple pentru a adopta aceste hotărâri, el se vede acum nevoit să convoace încă o şedinţă extraordinară şi chiar şi la această şedinţă, se prea poate să aibă nevoie de votul consilierilor din opoziţie.

Pe lângă faptul că nu au fost consultaţi în privinţa împărţirii fondurilor pentru activităţi culturale şi de tineret, consilierii judeţeni ai PDL au mai semnalat un fapt important. Ei susţin că mai mulţi consilieri USL aveau interes patimonial în cazul unor ONG-uri înscrise pe cele două liste de finanţări, motiv pentru care aveau obligaţia să se abţină de la vot. Aşa se face că în final, fără ajutorul PDL şi fără USL-iştii direct implicaţi în ONG-urile care cereau bani, executivul CJ nu a reuşit să obţină acea majoritate simplă de 19 voturi, de care aveau nevoie pentru a adopta Hotărârile privind împărţirea sumei de 700.000 de lei. „Colegii din USL şi-au dat bani ei între ei. Apoi, pentru că legea spune că trebuie să se abţină de la vot în cazul în care au vreun interes patrimonial, nu s-a întrunit acea majoritate simplă de care era nevoie pentru adoptarea celor două hotărâri de finanţare a activităţilor de cultură şi de tineret", a spus liderul consilierilor PDL, Alexandru Coroian.

El susţine că în şedinţa forului a cerut în repetate rânduri ca acei consilieri care se abţin de la vot să-şi devoaleze şi interesele patrimoniale care îi leagă de un ONG sau altul. „Nu m-a băgat nimeni în seamă, însă acest lucru nu însemană că problemea este rezolvată", a spus Coroian. Pe fiecare din cele două liste de finanţări, se aflau peste 70 de solicitanţi. Printre evenimentele pentru care s-au cerut bani se numără evenimente precum TIFF (40.000 de lei), Festivalul de Film Comedy Cluj (10.000 de lei), Festivlul Peninsula 2013 (21.000 de lei), Balul Operei (12.000 de lei), Delahoya (10.000 de lei), dar şi alte evenimente din judeţ. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu a menţionat că în cel mai scurt timp va convoca o nouă şedinţă şi că aceste hotărâri se vor adopta fără probleme. 

Comenteaza