Culisele audienţelor pentru toţi. Cum devine Emil Boc un primar Facebook

Culisele audienţelor pentru toţi. Cum devine Emil Boc un primar Facebook
Clujenii care au nevoie de consultanţă de la primărie nu mai trebuie să facă un drum până în centrul oraşului şi să stea la rând în faţa biroului vreunui funcţionar. Află tot ce îi interesează direct de acasă şi direct de la primar.

„Dacă nu ai cont de Facebook, nu exişti" este o vorbă care circulă printre internauţi. Plecând de la această glumă la care nu mai râde nimeni, primarul Emil Boc a decis să îndrepte o atenţie sporită către clujenii de pe această reţea de socializare.

Acuzat în trecut că primeşte puţini oameni în biroul său, Boc a luat decizia radicală de a pofti întreg Facebook-ul în clădirea primăriei: de săptămâna trecută, el ţine audienţe online. Nu vorbim de o idee originală. Edilul şef al Timişoarei, Nicolae Robu, apare şi el pe Facebook, dar face un soi de emisiune TV, pe când clujeanul fost premier pune accentul pe interactivitate.

Totul a început lunea trecută, în 7 martie, când primarul a anunţat pe pagina sa de Facebook că va sta de vorbă cu internauţii. După două ore şi jumătate, la 18:00, era live. Chiar dacă decorul era auster şi filmarea modestă, ca un livestreaming cu un webcam făcut de acasă de un licean limbut, reacţia a fost neaşteptat de puternică.

A primit 600 de întrebări şi comentarii, a avut o medie de 1.000 de privitori în fiecare secundă a audienţei online, cu vârfuri de trafic de 1.400 vizitatori unici. Totul a durat 53 de minute. La intervenţia din 14 martie, numărul de comentarii a urcat la 800, iar timpul petrecut în faţa camerei a ajuns la 66 de minute. Următoare transmisiune va avea loc lunea viitoare, de la ora 19:00, la cererea unor internauţi care nu ajung la timp acasă.

Găsiţi cele două audienţe online AICI şi AICI.

Boc este consiliat pe probleme de comunicare online de Diana Apan, fostul purtător de cuvânt al programului Cluj-Napoca 2015 - Capitală Europeană a Tineretului. Ea a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, cum a devenit Boc un primar Facebook.

„Ideea a fost a dânsului. Discutam că sunt foarte multe mesaje și că nu reușește să răspundă tuturor așa cum ar dori; ne-a cerut să găsim cea mai bună soluție pentru a intra în interacțiune directă cu clujenii, online. Am discutat cu colegii și pe 7 martie i-am prezentat propunerea noastră, a fost extrem de deschis și două ore şi jumătate mai târziu a făcut prima intervenție directă", a spus Apan.

Aceasta a reuşit să transforme repede o dorinţă în realitate: „Până de curând, opțiunea de Facebook Live era disponibilă doar pentru Verified Pages, adică pagini certificate oficial de Facebook că aparțin unei anumite persoane publice; bifa albastră indică o astfel de pagină. Pentru dl primar am făcut demersurile să fie Verified Page. Asta pentru că apar constant conturi și pagini false, că să eliminăm orice confuzie, dar și pentru a avea acces la toate opțiunile acestea".

Colaboratoarea primarului a explicat şi de ce filmarea nu este cea mai reuşită. Transmisia se face din biroul primarului, fără a se acorda atenţie decorului şi fără reflectoare, cu un smartphone pe post de cameră de filmare, pus pe trepied, şi cu un altul pe care Boc urmăreşte mesajele. Este utilizat un microfon obişnuit, de la un set de căşti de telefon.

Având în vedere că vine campania electorală, Boc îşi obţine pe Facebook toată vizibilitatea de care are nevoie. E chiar de discutat, la nivel de public ţintă, dacă primarul mai are nevoie de emisiunile TV şi radio în care intră în contact telefonic cu clujenii. În acest moment, Boc are programate săptămânal emisiuni la REALITATEA FM (luni dimineaţa, de la 09:00), Antena 1 Cluj (luni, ora 16:00), Napoca FM (joi, de la 10:30). Miercurea viitoare, în 23 martie, de la ora 13:00, primarul va fi invitat la emisiunea „1 la 1", de la REALITATEA FM.


DECLARAŢIE
„Deşi eu mă ocup de administrarea tuturor conturilor sale de pe Facebook, Youtube, Foursquare, dânsul e extrem de implicat. Fotografiază, filmează, răspunde mesajelor, toate mesajele de pe pagină sunt transmise de dânsul - dacă nu apucă să publice personal îmi transmite mesajul și eu îl adaug la fotografii".
Diana Apan, consilier pe probleme de comunicare online

 

Comenteaza