Cu un pas mai aproape de modernizarea Cetăţuii, cel mai important obiectiv turistic din Cluj-Napoca

Cu un pas mai aproape de modernizarea Cetăţuii, cel mai important obiectiv turistic din Cluj-Napoca

Municipalitatea clujeană a finalizat studiUL de fezabilitate pentru amenajarea Cetăţuii. Consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţie. 

Suprafaţa toală propusă a fi amenajată prin proiectul ce prevede Cetăţuia este 140.295 mp, iar valoarea investiţiei este de aproxiamtiv 41 milioane euro. Investiția este compusă din următoarele obiecte:

- Amenajarea zonei de parc aferente versantului sudic și zonelor sudice și sud-estice ale exteriorului fortificației.
- Amenajarea zonei de parc aferente platoului nordic și zonelor vestice, nordice și estice ale exteriorului ale fortificației.
- Amenajarea zonei de parc aferentă incintei fortificației.

Suprafața plantată și înierbată (arbori, arbuști, plante perene) - 100 000 mp
Sunt incluse toate zonele pentru care sunt propuse lucrări de plantare sau însămânțare cu: arbori, arbuști, gard viu, specii perene pentru soare sau umbră, acoperitoare de sol, graminee decorative, bulbi sau gazon
Arbori noi plantați – 1100 bucăți
Suprafață totală amenajări pietonale / semi-pietonale - 26 500 mp
Valorificare Obiectiv de patrimoniu Cetățuia (cuprinde toate lucrările de restaurare topografică și peisajeră a componentelor fortificației: curtine, șanțuri, bastioane, ravelin)
Locuri de parcare biciclete sau trotinete –110
Stații de încărcare pentru mașini electrice -7
Stații de încărcare pentru biciclete sau trotinete electrice- 11
Pavilioane deschise/umbrare - 4 (cuprinde atât pavilionul deschis restaurat Rotonda, cât și cele trei noi pavilioane deschise/umbrare)
Locuri de joacă dotate cu mobilier pentru joacă pentru diferite categorii de vârste, realizat din materiale naturale -2
Zone pentru sport cu aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă și cu grade diferențiate de dificultate -1
Terenuri de sport pe gazon natural- 1
Grupuri sanitare automate cu autocurățire a câte 2 cabine dintre care una pentru persoane cu mobilitate redusă - 2

Proiectul de amenajare a Cetățuii a fost realizat în urma unui concurs internațional de soluții derulat împreună cu Ordinul Arhitecților din România și cu Ordinul Arhitecților din România - filiala Transilvania.

Proiectul câștigător a fost ales de către un juriu format din experți naționali și internaționali.
Proiectul a fost realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat.

Având în vedere unicitatea Cetățuii, în propunerea de proiect prezentată, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale. Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului. Se dorește, de asemenea, păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje, iar ameliorarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo.

Mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat. Astfel, proiectanții au propus, pe lângă un sistem de alei şi platforme pentru circulaţii pietonale şi velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport si alte activităţi în aer liber, construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg și terase sezoniere în spațiul public asociate acestor funcțiuni, grupuri sanitare, spaţii pentru administrare si întreţinere. De asemenea, în peisaj vor fi integrate și elemente precum bănci dotate cu USB, panouri de afișaj și informare turistică, sistem de iluminat care să pună în evidență cadrul natural. În proiect a fost integrat și Turnul Parașutistilor, care ar putea deveni un punct de reper pentru întreaga zonă.

Proiectul va putea fi finanțat din fonduri europene prin PNRR sau prin Programul Operaţional Regional 2021 - 2027.

Comenteaza