Cu cine se bate primăria pentru terenul din Lomb

Cu cine se bate primăria pentru terenul din Lomb
Tinerii clujeni cărora li s-a oferit teren încă de pe vremea lui Gheroghe Funar, pentru a-şi construi case, au acţionat municipalitatea în instanţă. Ei se tem că edilul Emil Boc îi trage pe sfoară, pentru că vrea să înstrăineze ultima rezervă funciară a municipalităţii.

Proiectul avansat de edilul Emil Boc în zona Lomb - „Orăşelul IT Cluj Innovation City (CIC)" - îi sperie pe tinerii clujeni care au semnat un contract cu Primăria, încă din 2004, pentru a primi acolo parcele de 300 de metri pătraţi, pe care să-şi poată construi case. Gabriel Crişan se numără printre cei care au dreptul la o astfel de parcelă şi care, de altfel, a şi deschis o acţiune în instanţă împotriva primăriei. El condamnă administraţia locală pentru eşecul tuturor proiectelor de locuinţe care au fost demarate în ultimii ani, dar care nu s-au mai realizat niciodată. Primarul Boc spune că nu contestă dreptul celor care au semnat astfel de contracte, dar dă asigurări că proiectul CIC nu-i privează în nici un fel pe aceştia de terenurile care le-au fost promise.

În 2004, primăria condusă de Gheorghe Funar decidea ca circa 800 de tineri să primească terenuri, în concesiune, în zona Lomb, pentru a-şi putea construi o locuinţă. Consiliul Local a aprobat această iniţiativă şi, în funcţie de condiţiile stabilite, tinerii care au depus la acel moment o cerere au semnat contracte de atribuire. Urma ca zona Lomb să fie viabilizată, să se efectueze şi parcelările, iar beneficiiarii să semneze procesele de predare-primire. „Din 2004, după de Funar a căzut la alegeri, însă, nimeni nu s-a mai preocupat să pună în aplicare decizia Consiliului Local şi să ne dea terenurile promise, aşa cum este prevăzut în contractul pe care l-am semnat. Atunci aveam 24 de ani, acum mă apropiu de 35 de ani şi mi-e teamă că nu mă mai încadrez în regulament şi că Primăria se va folosi de acest argument pentru a nu-şi mai onora obligaţiile", se plânge Gabriel Crişan, unul dintre tinerii care a semnat contractul pentru atribuirea parcelei de 300 de metri pătraţi, de către Primărie.

Acesta s-a arătat revoltat de anunţul primarului Emil Boc, privind realizarea unui parc de IT în zona Lomb: „Am fost şocat să văd că primarul Boc face planuri să dea acest teren pentru un parc IT, fără să mai spună nimic despre contractele noastre. Noi am aşteptat ani de zile să se realizeze cartierul de locuinţe, angajat de firma Impact. Toată lumea ştie că primăria semnase un contract cu această firmă şi că o parte din terenul ce urma să fie viabilizat, trebuia să se întoarcă la municipalitate, iar apoi să ne fie nouă atribuit, pentru a ne putea construi casele. Acum nu mai spune nimeni nimic despre asta şi aflăm din ziare că nici terenul n-o să mai fie disponibil, pentru că primăria vrea să-l dea. Prin umare, am aşteptat şi ne-am făcut planuri degeaba, atâţia ani". Nemulţumirea lui Gabriel Crişan - şi nu doar a lui, pentru că acesta susţine că foarte mulţi dintre tineri care aveau dreptul să primească teren s-au adresat instanţei, iar unii dintre ei chiar au câştigat - se leagă şi de lipsa de implicare a autorităţilor în privinţa soluţionării proiectelor ce vizau realizarea unor cartiere de locuinţe.

„Nu s-a făcut absolut nimic din marile proiecte de locuinţe. Mai grav este că primăria nu a mişcat un deget în ultimii ani, pentru a rezolva problema cu aceste parcele. Cred că dacă s-ar fi dorit să primim teren, l-am fi primit până acum. Nu înţeleg, de vreme ce ni s-a oferit acest drept, de ce am fost înşelaţi, de ce ni s-a spus să aşteptăm. Eu chiar am făcut o notificare către primărie. Am întrebat când primesc terenul. Mi s-a adus la cunoştinţă că fac parte din grupul celor care trebuie să primească teren în zona Lomb. Şi atât. Acum aflu că acel teren, de peste 245 de hectare, va fi dat pentru un orăşel IT. Pentru noi ce mai rămâne? Mi-am angajat avocat şi am acţionat primăria în instanţă. Ştiu că au mai făcut-o şi alţii. Chiar anul trecut, o doamnă a câştigat procesul, iar primăria a fost obligată să-i dea teren. Ştiu că a primit într-o zonă mult mai convenabilă. Este destul de trist că suntem obligaţi să apelăm la instanţă pentru a determina primăria să-şi respecte un angajament, dar dacă numai aşa se poate, aşa voi proceda şi eu", a spus Gabriel Crişan.

Cel care a fost primarul Clujului în perioada în care s-au semnat aceste contracte, Gheorghe Funar, spune că atâta timp cât Hotărârea Consiliului Local privind atribuirea acestor terenuri n-a fost pusă în aplicare, absolut toţi semnatarii contractelor se vor putea întoarce împotriva municipalităţii. „Era o măsură care venea în sprijinul tinerilor. Consiliul Local a fost de acord, în 2004, să ofere posibilitatea tinerilor să-şi construiască o locuinţă. Decizia trebuia respectată. Primăria avea obligaţia să pună în aplicare acestă hotărâre, să parceleze terenul şi să-l ofere celor care au semnat un contract. Nu s-a întâmplat nimic, din păcate, în ultimii ani. Eu chiar ştiu că sunt foarte mulţi tineri care au acţionat primăria în instanţă. Au câştigat şi vor mai câştiga procesele, pentru că primăria nu a respectat o Hotărâre a Consiliului Local", a menţionat Gheorghe Funar.

Primarul Emil Boc este de acord că municipalitatea trebuie să-şi respecte obligaţiile şi să atribuie teren tinerilor care au semnat un contract în sensul acesta şi nu înţelege deloc îngrijorarea lui Gabriel Crişan. „Sunt cât se poate de conştient că Primăria trebuie să onoreze aceste delegaţii, dar pe de altă parte trebuie să se înţeleagă că eu nu-mi permit să periclitez dezvoltarea oraşului doar pentru că domnul Funar promitea în 2004, înainte de alegeri, cai verzi pe pereţi. Repet, sunt de acord să-i ajutăm pe tineri şi îi asigur că, în limita posibilităţilor, acest lucru se va întâmpla. Există soluţii pentru a le oferi teren, aşa cum este prevăzut în contract. Nici nu înţeleg, de fapt, cum s-a ajuns la concluzia că dacă facem un parc IT în zona Lomb, nu vom mai avea teren tineri", a comentat Emil Boc. Pentru Orăşelul IT Cluj Innovation City (CIC), ce ar urma să se realizeze în Lomb, sunt necesare doar 202 hectare. „Ne mai rămât acolo peste 25 de hectare, în condiţiile în care doar 15 hectare ne-ar ajunge pentru ca situaţia acestor tineri să fie rezolvată. Oricum, dacă vom decide că locaţia acesta nu este potrivită pentru locuinţe, atunci le vom oferi teren în Borhanci. În zona Borhanci avem suficient teren care a fost deja viabilizat, am asfaltat inclusiv drumurile, prin urmare cred că e o locaţie mult mai bună pentru locuit", a explicat Emil Boc.

În opinia sa, tinerii ar trebui să fie mulţumiţi pentru că vor putea obţine la Cluj-Napca nu doar locuinţe ci şi posibilităţi multiple pentru a-şi găsi un loc decent de muncă. Boc a reamintit din nou faptul că municipalitatea trebuie să se folosească de reursele pe care e are pentru a obţine finanţarea europeană destinată realizării proiectului CIC. „Vorbim despre un proiect care va aduce dezvoltare Clujului pentru următorii 50 de ani. Un proiect care va reuni firmele toate firmele de IT, care vizează inclusiv dezvoltarea unui centru de industrii creative, chiar nu-mi permit să ratez o asemenea oportunitate. Putem obţine finanţare de la comunitatea europeană pentru dezvoltarea acestui orăşel al inovării şi asta vom face", a punctat Boc.

El a mai adăugat că pentru realizarea acestui obiectiv a avut deja unele discuţii cu un reprezentanţii clusterului IT care s-a înfiinţat recent la Cluj. Reprezentanţii clusterului au mai anunţat că în următorii 15 ani, vor face parte din acest proiect peste 20.000 de specialişti IT şi că în cadrul asocierii există o echipă care gestionează acest proiect, pregăteşte studiul de fezabilitate şi masterplanul, dar deocamdată nu a fost anunţată nici locaţia „satelitului", nici finanţatorii săi. În cadrul proiectului gândit ca un minioraş (care include, în planşe, spaţii de birouri, laboratoare de cercetare, muzee, spaţii publice, servicii, hotel), comunitatea IT ar urma să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare, inovare şi colaborare în proiecte de anvergura. CIC a fost lansat ca proiect de parteneriat public-privat, ce va fi realizat în mai multe etape, pe parcursul a 15 ani, cu management deţinut de mediul privat şi infrastructură realizată cu suportul guvernului şi al autorităţilor locale. În Lomb, primăria a demarat deja două proiecte de mai mici dimensiuni - după eşecul cartierului pregătit în asociere cu compania Impact Developer & Contractor, care nu s-a mai construit. Astfel, aici ar urma să funcţioneze Centrul de Sprijinire a Afacerilor Tehnologie, Antreprenoriat, Evoluţie, Microîntreprindere (TEAM), finanţat parţial din bani europeni, adică un parc industrial de mici dimensiuni, pe 10 ha. El va include un centru suport care să îl administreze şi cinci hale pentru microproducţie.

 

 

Comenteaza