Cresc sau nu tarifele la gunoi? Boc a primit mandat de vot în ședința din 14 iulie / ADI a aprobat doar 16% din majorările cerute de Supercom

Cresc sau nu tarifele la gunoi? Boc a primit mandat de vot în ședința din 14 iulie / ADI a aprobat doar 16% din majorările cerute de Supercom

Compania Supercom, care va colecta deșeurile la Cluj pentru următorii 10 ani, a solicitat o modificare a tarifelor. Astfel, HCL care prevedea mandatarea unui reprezentant al Primăiei Cluj-Napoca să voteze pentru majorarea tarifelor la gunoi, a fost dezbătut, miercuri, în ședința forului administrativ local. 

Înaintea votului, reprezentații ADI Eco Metropolitan au precizat că s-a decis majorarea tarifelor cu aproximativ 16%, mult sub ce au cerut cei de la Supercom. 

"Analiza a fost făcută de către o comisie formată din reprezentanți ai ADI, reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, reprezentanți de la Primăria Cluj-Napoca. Analiza s-a făcut pe mai multe tipuri de cheltuieli, materiale, salariale, etc. Spre exemplu, cheltuiala cu carburanți - în licitație din 2019 era 4.18 lei, au cerut 7 lei, s-a aprobat circa 5.1 lei. Absolut toate măririle pe care le-am acordat au justificări pe facturi. Cheltuilei cu utilitățile 0.6 pe kw, acum 1.5. Pentru piese de schimb nu am acordat nicio mărire. Vă garantez că s-a făcut o analiză atentă și comisia a aprobat o majorare de circa 16% din tot ce ei au cerut", au declarat reprezentanții ADI Metropolitan. 

Primarul Boc a cerut amendarea oricui nu respectă legea privind gestionarea deșeurilor în oraș. 

"Am spus de la începutul contractului că nu voi fi mulțumit până ce fiecare clujean va fi mulțimit de modul de gestionare a gunoiului în oraș. Cer poliției locale să amendeze firma ori de câte ori există o sesizare că nu se colectează selectiv. Firma să își aplice prevederile legale la fel. M-am săturat să tot aud povestea asta, fiecare să își facă treaba. Vreau să felicit ADI pentru rigoarea cu care abordează acest contract. Susțin legea și aici s-a prezentat legea, trebuie aplicată", a declarat edilul Emil Boc. 

Comparând tarifele actuale, cu cele ce vor fi supuse la vot, avem așa:

- Tarif pentru colectarea deșeurilor reciclabile de la populația din mediul urban - 272,66 lei/tonă (propus) vs. 226,72 lei/tonă (actual), respectiv 1,32 lei/pers. (propus) vs. 1,10 lei/pers/lună, plus TVA. 

- Tarif pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodegradabile de la populația din mediul urban - 263.69 lei/tonă (propus) vs. 233.13 lei/tonă (actual), respectiv 3.25 lei/pers/lună vs. 2.88 lei/lună/pers, plus TVA. 

- Deșeuri voluminoase - 190,69 lei/tonă (propus) vs. 155.00 le/tona, plus TVA (actual)

- Deșeuri din construcții - 99 lei/tona (propus) vs. 82.38 lei/tona, plus TVA (actual)

- Tarif pentru administratrea statiile de transfer - 243.83 lei/tona (propus) vs 205,18 lei/tona (actual)

Proiect de hotărâre privind acordarea mandatului special reprezentantului în A.G.A. A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj pentru a vota adoptarea proiectului hotărârii A.G.A. A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj „privind aprobarea modificării tarifelor pentru serviciile prestate de Supercom S.A. în baza Contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor în Județul Cluj (lotul 1) nr. 1111/24.08.2022, precum și a modificării tarifelor distincte pentru gestionarea deşeurilor pentru lotul 1, așa cum au fost aprobate prin Hotărârea A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj nr. 5/29.06.2023” a trecut cu 13 voturi pentru, 4 împotrivă și o abținere. 

Rămâne de văzut ce se v-a întâmpla în AGA ADI Eco-Metropolitan Cluj din 14 iulie 2023.

Asociația ADI Eco Metropolitan Cluj organizează și gestionează serviciul de salubrizare a tuturor localităţilor de pe raza județului. Supercom va ridica gunoaiele menajere din tot județul Cluj pentru următorii 10 ani. Este vorba despre toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor.

 

 

 

 

Comenteaza