Controale în spaţiile cu aglomerări de persoane la Cluj. Ce locaţii sunt vizate

Controale în spaţiile cu aglomerări de persoane la Cluj. Ce locaţii sunt vizate
După tragedia din Bucureşti, prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a convocat luni o şedinţa cu instituţiile cu atribuţii de control din teritoriu, instituţii din Ministerul Afacerilor Interne şi cu Primăria Cluj-Napoca.

Scopul acestei şedinţe a fost identificarea zonelor de risc şi a verificării legalităţii funcţionării locaţiilor care găzduiesc evenimente publice.

Din păcate, s-a constatat că există anumite probleme de ordin legislativ care, spre exemplu, permit funcţionarea unor cluburi cu o simplă declaraţie pe proprie răspundere din partea patronului până în momentul obţinerii autorizaţiei de funcţionare.

Aşa este şi cazul unui club care, de fiecare dată când municipalitatea clujeană nu îi dă acordul de funcţionare, schimbă firma de pe care cere o nouă autorizare şi funcţionează în continuare", informează Biroul de presă al Instituţiei Prefectului.

În urma şedinţei  s-a stabilit că, simultan cu o continuare a controalelor tematice derulate pe tot parcursul anului, fiecare instituţie va face propuneri de modificări legislative în domeniul în care activează. Prefectul a dispus urmarea cu stricteţe a planurilor de control pe fiecare autoritate în parte, iar acolo unde se vor constata nereguli va fi suspendată activitatea până la remedierea lor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj va începe controale şi în locaţiile care găzduiesc evenimente culturale (Casa de Cultură a Studenţilor, Teatrul Naţional, Opera Maghiară), în unităţile de învăţământ şi în spaţiile care presupun aglomerări de persoane.

Din păcate, chiar dacă aceste spaţii sunt autorizate iniţial, la faţa locului nu întotdeauna sunt respectate toate obligaţiile pentru siguranţa participanţilor", mai afirmă reprezentanţii Prefecturii Cluj.

De asemenea, în această perioadă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a început un control tematic la firmele care comercializează materiale pirotehnice pentru a evita eventuale incidente, dată fiind apropierea perioadei de iarnă când aceste materiale sunt folosite mai des decât în alte perioade ale anului.

Comenteaza