Contre între PNL și PSD la ședința CJ Cluj. Plafonarea salariilor, mărul discordiei

Contre între PNL și PSD la ședința CJ Cluj. Plafonarea salariilor, mărul discordiei

Decizia Guvernului de a plafona salariile bugetarilor, la nivelul celor din decembrie 2020, a stârnit controverse și la nivelul Consiliului Județean Cluj.

Vineri, in cadrul ședinței extraordinare a forului administrativ județean Cluj, la „Proiectul de hotărâre pentru stabilirea unor măsuri cu privire la salariile de bază ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj și din instituţiile publice de interes judeţean din subordinea acestuia pentru anul 2021”, a avut loc un schimb de replici între consilierii județeni ai PNL și cei ai PSD pe tema proiectului.

Alexandru Cordoș, liderul PSD Cluj, a anunțat în timpul ședinței că social-democrații din Consiliul Județean (CJ) Cluj nu sunt de acord cu acest proiect și că vor vota împotrivă deoarece se pot găsi alte variante prin care să se crească resursele la CJ și să se acopere costurile.

Grupul PNL a susținut că este normal ca acest proiect să fie votat, fiind un an de austeritate din cauza pandemiei generate de noul coronavirus. Consilierul județean liberal, Marinela Marc, a afirmat că discuția se duce spre un „populism ieftin”, pentru că sindicatele și-au dat acordul pentru această măsură.

Replica lui Cordoș: „Lăsați mai bine lucrurile așa cum sunt. Dacă aș fi încurajat, astăzi, ați fi avut în fața Consiliului Județean Cluj vreo 100 de oameni care ar fi protestat împotriva acestei decizii. Există și alte puncte de vedere, sindicaliștii spun că n-au fost consultați și că s-a dat doar o hârtie. Nu trecem într-un populism.”

Grupul USR-PLUS a anunțat că susține acest proiect și că va vota „Pentru”.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Județean, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, salariile de bază, sporurile, indemnizația de hrană începând cu 01.01.2021 se plafonează la nivelul acordat în luna decembrie 2020 pentru familiile ocupaționale sănătate și asistență socială, cultură, administrație (cu excepția instituțiilor salarizate pe art. 11 alin. (1) din Legea nr. 153/2017), învățământ, etc. Deasemenea în anul 2021, începând cu drepturile luni ianuarie, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică se mențin la nivelul lunii decembrie 2020.

Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 11 alin.(4), prevede că nivelul veniturilor salariale se stabilește fără a depăși nivelul indemnizației lunare a funcției vicepreședintelui consiliului județean cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri și cheltuieli.

Având în vedere plafonarea salariilor demnitarilor și a angajaților din cadrul celorlalte instituții publice aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj salarizate în baza art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 la nivelul lunii decembrie 2020 și pentru respectarea principiului sustenabilităţii financiare la nivelul bugetului local al județului și a fundamentării bugetului pentru anul 2021 considerăm oportun, ca începând cu drepturile lunii ianuarie 2021, salariile de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj și din instituţiile şi serviciile publice de interes judeţean din subordinea acestuia, salarizate în baza art. 11 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017, să se mențină la nivelul lunii decembrie 2020.

Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj și din instituţiile şi serviciile publice de interes local şi judeţean din subordinea acestuia, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază  se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie și îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiții.

Proiectul a fost aprobat cu 24 de voturi „Pentru”. În ciuda celor spuse de PSD-iști, doar un singur vot a fost „Împotrivă”, iar alte două au fost abțineri.

Întregul proiect de hotărâre poate fi consultat AICI.

La finalul ședinței extraordinare, Călin Cosma, consilierul județean al Partidului Mișcarea Populară, a anunțat că cei doi reprezentanți ai PMP din forul administrativ județean se vor afilia grupului PNL.

Comenteaza