Continuă epopeea străzilor private din Cluj-Napoca. Ce spune Primăria la o lună după ce a promis soluţii VIDEO

Continuă epopeea străzilor private din Cluj-Napoca. Ce spune Primăria la o lună după ce a promis soluţii VIDEO

Un grup de consilieri locali solicită preluarea străzilor private în administrarea Primăriei, motivând că şi locuitorii acestora sunt plătitori de taxe şi impozite. În replică, reprezentanţii municipalităţii spun că nicio stradă privată nu îndeplineşte prevederile privind trecerea terenurilor proprietate privată cu destinaţia de drum în proprietarea municipiului.

Consilierii locali PNL acuză municipalitatea că nu s-a ocupat de problema străzilor private din Cluj. Consilierii vorbesc despre străzile din cartierele nou construite în oraş.

Liberalii consideră că proprietarii imobilelor de pe străzile private trebuie să aibă aceleași drepturi și să beneficieze de servicii precum salubrizare, iluminat public sau deszăpezire, la fel ca restul clujenilor plătitori de taxe şi impozite.

"Asta este o mare problemă existentă în municipiu, am sesizat-o și în cadrul ședinței de Consiliu Local. Aproape tot cartierul Europa are o tramă stradală care este privată. Oamenii și-au dezmembrat terenurile cu titlul de drum, conform cerințelor municipalității, dar cu toate că există o comisie înființată de ani de zile, până în momentul de față nu a fost niciun drum privat preluat de Primărie. Iar asta pentru că, preluarea drumurilor private creează obligativitatea Primăriei de a asfalta, de a crea iluminat public și toate utilitățile necesare ori Primăria se ferește de aceste probleme, cerând cetățenilor să își asfalteze strada, să își pună iluminat public, eventual să își facă și la vecini și pe urmă să vină Emil Boc și să taie panglica", spune Ovidiu Florian, consilier PNL Cluj.

Problema străzilor private este veche la Cluj. Pentru ca un drum privat să intre în proprietatea domeniului public al orașului, este necesar ca acesta să respecte mai multe condiții și prevederi legale prevăzute în HCL Nr.62 din 9 martie 2010.

Strada Edgard Quintet are şase să intre în domeniul public

"În municipiul Cluj-Napoca există o prevedere care reglementează condițiile în care un drum privat poate fi preluat prin donație de către Consiliu Local pentru a intra în administrare publică. În prezent, niciun astfel de drum nu întrunește toate condițiile legale spre a fi preluat, există un drum care are foarte avansate toate procedurile de pregătire în vederea donării și Consiliul Local va fi forul în mărură să decidă daca preia acest drum în administrare publică sau nu," a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca

Pentru a intra în domeniul public al municipiului, drumurile trebuie să îndeplinească niște condiții minime în momentul în care sunt oferite spre donație. "Aceste condiții se referă la o anumită lățime minimă si la anumite standarde privind statutul juridic al drumului. Practic toți proprietarii care dețin cotă parte dintr-un teren, care are destinație de drum, trebuie să își facă desprinderi în documentațiile de proprietate ale fiecăruia și să reconstituie într-un număr topografic special drumul pe care doresc să îl doneze, pentru ca acesta să fie identificat din punct de vedere cadastral și preluat în consecință de către CL."

 

Hotărârea Consiliului Local datează din anul 2010, însă până în momentul de față nicio cerere nu a fost în concordanță cu prevederile și condițiile cerute. Municipaliatea impune aceste condiții deoarece, în momentul în care o stradă intră în domeniul privat al orașului, aceasta își asumă toată rapunderea atât în ceea ce privește posibilele accidente cauzate de infrastructura străzii, cât și asigurarea serviciilor precum salubrizare sau deszăpezire, servicii care necesită o lățime considerabilă a drumului.

Citeşte şi Se caută soluţii pentru adoptarea străzilor private

 

Comenteaza