Consiliul Judeţean extinde parcul din Jucu

Consiliul Judeţean extinde parcul din Jucu
Forul judeţean s-a înţeles cu Universitatea de Ştiinţe Agricole, urmând să trimită o solicitare la guvern pentru preluarea unei suprafeţe de 170 de hectare.

Pentru că investitorii încep să se înmulţească în Tetarom III, singura variantă pe care o mai are la dispoziţie Consiliul Judeţean (CJ) este aceea de a cădea la o înţelegere cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), în vederea extinderii acestui parc industrial cu 170 ha. Vicepreşedintele CJ, Vakar Istvan, a purtat discuţii cu USAMV şi spune că reprezentanţii acesteia sunt de acord. În compensaţie, universitatea aşteaptă un ajutor pentru dezvoltarea fermei din Cojocna.

Directorul societăţii Tetarom, Viorel Găvrea, estimează că până la finele anului în parcul industrial din Jucu nu vor mai exista spaţii disponibile. După ultimele investiţii anunţate în Tetarom III, rămâne disponibilă o suprafaţă de 23,5 ha, plus trei parcele de 16 ha, de 4,5 ha şi de 3 ha. Găvrea a precizat că şi pentru aceste amplasamente există deja cereri din partea unor investitori. Cel mai probabil de anul viitor parcul din Jucu se va închide unor noi investiţii în cazul în care administraţia judeţeană nu rezolvă până atunci procedura de extindere. Vakar a informat, la REALITATEA FM Cluj, că a purtat discuţii cu rectorul Doru Pamfil şi cu şeful Consiliului de Dezvoltare al USAMV, Liviu Mărghitaş, iar aceştia sunt de acord să cedeze din terenul pe care îl au în administrare, pentru extinderea parcului industrial.

„Nu ne permitem să trecem peste pretenţiile şi propunerile USAMV în demersul nostru de a prelua cele 170 ha pentru extinderea parcului Tetarom III. Tocmai de aceea am ţinut foarte tare să ne prezentăm strategia cu privire la atragerea a cât mai mulţi investitori în parcul din Jucu şi m-am bucurat să constat că reprezentanţii USAMV sunt foarte deschişi propunerii noastre. Mi-au spus că ne vor sprijini, pentru că până la urmă investiţiile atrase în Tetarom sunt benefice pentru noi toţi. Desigur că în compensaţie USAMV are nişte aşteptări de la noi, dar discutăm despre chestiuni în care noi, CJ, chiar ne putem implica", a spus Vakar.


Cerinţa USAMV se leagă de ferma acesteia din Cojocna. „Vom vedea ce va conţine protocolul pe care îl vom încheia cu USAMV pentru a interveni în strategia de dezvoltare a fermei. Până la urmă şi activităţile desfăşurate de această universitate sprijină foarte mult dezvoltarea Clujului, ca să nu mai vorbim de notorietatea pe care o aduce oraşului nostru, ca atare este firesc să fim şi noi implicaţi în proiectele lor", a adăugat vicepreşedintele CJ. Pentru extinderea parcului din Jucu sunt atacate trei planuri. Pe de-o parte se fac demersuri pentru încheierea unei înţelegeri cu USAMV. În al doilea rând, este pregătită documentaţia pentru Guvern.

Dat fiind faptul că terenul de 170 ha se află în proprietatea Agenţiei Domeniilor Statului, este nevoie de o hotărâre de guvern care să ateste transferul în patrimoniul CJ. În al treilea rând, Tetarom se ocupă de negocierile cu investitorii, astfel încât parcul să fie ocupat în totalitate. În afara investiţiilor Bosch şi De'Longhi, Tetarom se pregăteşte să mai semneze un contract cu firma italiană Batisttero. Un alt investitor anunţat este compania germană Mader, care va realiza un centru de logistică. Au mai închiriat amplasamente în acest parc societatea Imperial Development, controlată de omul de afaceri clujean Radu Vlas (12 ha), pentru un parc fotovoltaic, şi Transcarpatica, din Cluj-Napoca (14.000 mp), pentru o unitate de producţie a confecţiilor metalice.

 

Comenteaza