Consiliul Județean Cluj vrea să resusciteze taberele școlare. Ce se va întâmpla cu cea de la Leghia

Consiliul Județean Cluj vrea să resusciteze taberele școlare. Ce se va întâmpla cu cea de la Leghia

Tabăra de la Leghia, din comuna Aghireşu, avea 170 de locuri de cazare, cantină, terenuri de sport şi piscină, fiind, până la închidere, una dintre cele mai căutate din judeţ.

Consiliul Județean Cluj a hotărât preluarea Taberei de la Leghia de la consiliul local al comunei Aghireșu, în a cărei administrare se afla. Proiectul de hotărâre a fost aprobat, cu unanimitate de voturi, în ședința forului județean de joi, 29 august.

"Consiliul Județean Cluj, la solicitarea Consiliului Local Aghireșu, a luat hotărârea de a prelua tabăra de la Leghia. Aceasta este o clădire veche, cu o suprafață de teren destul de generoasă. A funcționat mulți ani în orânduirea cealaltă, ca și tabără de copii și, cu toate că există tabere administrate de Palatul Copiilor, sunt și foarte multe care sunt părăsite, în zone frumoase ale județului și este păcat ca tinerii să nu profite de aceste locuri din cauza situației juridice și a neinvestiției", a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István.

Forul județean va păstra destinația spațiului de tabără școlară și de tineret, însă vicepreședintele CJ Cluj nu exclude nici organizarea de festivaluri de muzică în spațiul luat în administrare:

"Noi avem în subordine câteva școli și pot chiar copii cu dizabilități profita de acest loc, putem cu Școala Populară de Arte face tabere de creație. Acest obiectiv va rămâne tabără nu neapărat școlară, dar și de tineri. Se poate folosi chiar și pentru festivaluri aceste spații. Nu deranjează niciun om acolo", a spus Vákár.

Consiliul Județean va demara un studiu de fezabilitate, urmând apoi să decidă soarta fostei tabere, una dintre cele mai căutate din județ, în perioada comunistă.

"Urmează un studiu de fezabilitate ca să vedem la cel nivel să aducem această investiție. Eu nu optez neapărat pentru un nivel de 5 stele, că nu asta ar fi ideea. Tabăra are și alte posibilități decât de a face hotel. Vedem ce iese din acest studiu de fezabilitate și sigur consiliul județean va găsi mult mai ușor fonduri pentru a reabilita acest spațiu", a adăugat vicepreședintele CJ.

La Cluj mai funcționează doar două din cele șapte tabere care funcționau în anii '90, fiind vorba de tabăra de la Băișoara și cea de la Caps, ambele aflat în administrarea Palatului Copiilor din Cluj. 

"Mai avem două tabere în județul Cluj, din cele șapte care au fost la început, este vorba despre tabăra din stațiunea Băișoara și cea de la Caps, pe Valea Ierii, care sunt în administrarea Palatului Copiilor din Cluj și sunt subordonate Ministerului Educației. Eu sunt de acord cu proiectul, evident, dar trebuie avut foarte multă grijă cum se reabilitează, pentru că cererile nu sunt foarte mari, dar pretențiile sunt foarte mari. Trebuie văzut ce se poate face. Condițiile de la Leghia nu sunt foarte bune, va fi nevoie de o investiție la modul serios", a declarat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Consiliul Județean Cluj ia în calcul varianta preluării tuturor taberelor care funcționau pe teritoriul județului Cluj și reabilitarea lor.

Comenteaza