Comuna Beliș are cale liberă pentru organizarea referendumului de ieșire din zona protejată a Parcului Național Apuseni

Comuna Beliș are cale liberă pentru organizarea referendumului de ieșire din zona protejată a Parcului Național Apuseni
| Foto: Cluj.com

Cererea Prefecturii Cluj de anulare a deciziei comunei Beliș privind organizarea unui referendum local pe tema ieșirii din zona protejată a Parcul Național Apuseni a fost respinsă de Tribunalul Cluj.

Comuna Beliș va putea să organizeze un referendum prin care locuitorii să decidă dacă vor sau nu să iasă din zona protejată a Parcul Național Apuseni. Tribunalul Cluj a respins acțiunea Prefecturii Cluj, care solicita anularea deciziei Consiliului Local Beliș privind referendumul.

Respinge cererea de chemare în judecată formulată de PREFECTUL JUDEŢULUI CLUJ, în contradictoriu cu CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI BELIŞ, ca neîntemeiată. Obligă reclamantul să plătească pârâtului cheltuieli de judecată în suma de 5950 lei” - sentința Tribunalului Cluj
Comuna Beliș, cale liberă pentru organizarea referendumului de ieșire din zona protejată a Parcului Național Apuseni. Tribunalul Cluj a hotărâtSentința din dosarul cu Nr. 4888/117/2022 / sursa: portal.just.ro

Sentința nu este definitivă, ea poate să fie atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Prefectura Cluj a atacat la Tribunalul Cluj, în data de 8 noiembrie 2022, decizia Consiliului Local Beliș care viza organizarea unui referendum în luna decembrie a anului trecut. De atunci, organizarea referendumului a fost amânată, însă acum se poate pune în aplicare.

Administrația comunei Beliș se plânge că dezvoltarea într-o zonă protejată este încetinită

Totul a început la inițiativa primarului Viorel Matiș, care a propus ieșirea comunei Beliș din arealul zonei protejate a Parcului Național Apuseni. Edilul își argumentează decizia prin simplu fapt că, într-o zonă protejată, dezvoltarea comunității este îngreunată. 

Comuna Beliș, cale liberă pentru organizarea referendumului de ieșire din zona protejată a Parcului Național Apuseni. Tribunalul Cluj a hotărât Intrare în Comuna Beliș / Sursa foto: Screenshot Google StreetView

Potrivit unei hotărâri privind instituirea regimului de arie naturală protejată, orice formă de exploatare a resurselor naturale este strict interzisă:

„Până la aprobarea planurilor de management ale parcurilor naţionale şi naturale, care vor reglementa în amănunt regimul de protecţie şi zonarea detaliată, în zonele de conservare specială, se interzic orice forme de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, precum şi orice forme de folosire a terenurilor, incompatibile cu scopul de protecţie şi/sau de conservare”, scrie în Hotărârea de Guvern nr. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone.

Există voci care spun că în spatele referendumului de la Beliș există interese private, mai ales ale proprietarilor de terenuri din zonă, care vor să le valorifice prin vânzare sau construirea de vile, cabane și pensiuni.

Ministrul Mediului: "Ieșirea dintr-un parc național nu se poate face prin referendum"

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, prezent recent la Cluj, a comentat inițiativa comunei Beliș.

Întrebat dacă este posibil ca o comună să iasă dintr-o arie protejată a unui parc național prin organizarea unui referendum, ministrul Tánczos Barna a răspuns:

„Comuna în sine nu este protejată, este protejată biodiversitatea, speciile și habitatele valoroase. Ieșirea dintr-un parc național nu se poate face prin referendum. Dezvoltarea nu este interzisă. În toate parcurile naționale există zone de dezvoltare durabilă unde se pot face investiții. Planul de management al parcului trebuie analizat cu multă atenție astfel încât să se păstreze acel echilibru de protecție al naturii și de dezvoltare a comunității”.

Ministrul Mediului crede că acolo se poate găsi un echilibru prin planul de management care să delimiteze acele zone unde se fac dezvoltări, construcții și investiții, astfel încât să se creeze locuri pentru comunitatea din acele zone și, totodată, natura să fie protejată.

Directorul Parcului Natural Apuseni: "Nu cred că întreaga comunitate din comuna Beliș dorește să iasă"

Directorul Parcului Natural Apuseni, Alin Moș, a comentat, la rândul său, intenția administrației comunei Beliș:

„Nu cred că întreaga comunitate din comuna Beliș dorește să iasă din Parcul Natural Apuseni pe simplul motiv că dânșii nu ar mai dori să trăiască în acea zonă, pentru că așa sună. Parcul Natural Apuseni nu este o chestiune creată artificial.

Este o zonă, un teritoriu în care acești oameni s-au născut, au trăit, și-au crescut copiii, și-au dezvoltat familiile. Astăzi acest parc nu face absolut nimic împotriva acestor comunități, ci doar în sprijinul acestor comunități.

Un parc natural în România nu schimbă foarte mult legislația. Un parc natural în Uniunea Europeană nu schimbă foarte mult legislația. În ceea ce privește construirea, în afară de faptul că un parc patural reglementează un pic mai bine zonele în care poți să realizezi construcții, în rest totul este la nivelul legislației construirii și chiar a utilizării teritoriului”, a explicat Alin Moș într-un interviu acordat Apusenitransilvania.

Interesul public, în conflict cu interesele privaților 

Parcul Național Apuseni este o arie protejată de interes național situată în România, pe teritoriul a trei județe: Cluj, Alba și Bihor. Limitele "Parcului Natural Apuseni” au fost stabilite prin Hotărârea de Guvern 230/2003 care au dat şi suprafaţa totală de 75.784 ha. Administraţia Parcului Natural Apuseni s-a înființat în anul 2004, ca subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva – Direcţia Silvică Oradea.

Comuna Beliș, cale liberă pentru organizarea referendumului de ieșire din zona protejată a Parcului Național ApuseniLacul Beliș-Fântânele / Sursa foto: Unsplash

Suprafața comunei Beliș din județul Cluj, se află în întregime în aria protejată a Parcului Național Apuseni, ceea ce înseamnă că aici sunt impuse anumite reguli pentru a conserva biodiversitatea. Orice aviz de construcție pe teritoriul protejat al parcului trebuie aprobat și de administrația PNA. 

Comenteaza