Compania de drumuri şi poduri Cluj-Napoca. Ce proiecte de infrastructură rutieră are primăria

Compania de drumuri şi poduri Cluj-Napoca. Ce proiecte de infrastructură rutieră are primăria
Primaria clujeana a anuntat un plan ambitios de realizare a unor drumuri, poduri si parkinguri. Toate proiectele ar urma sa fie începute in 2017.

Primaria Cluj se transformă într-o veritabilă companie de drumuri şi poduri. Plus parkinguri. În debutul dezbaterii publice pe tema parcărilor, primarul Emil Boc a prezentat lista obiectivelor de infrastructură ale municipalităţii. Majoritatea vor fi pornite în 2017, a asigurat primarul Emil Boc.

Poduri noi şi vechi

În ceea ce priveşte podurile, Primăria doreşte să construiască un pod cu totul nou, în continuarea străzii Căii Ferate. Despe acest proiect aţi putut afla din Ziua de Cluj. Podul ar urma să faciliteze legătura dintre gară şi aeroport, pe un drum nou, cu două benzi pe sens.

De asemenea, se va realiza un alt pod nou lângă actuala pasarelă a Porţelanului, care va rămâne pietonală. Municipalitatea are în plan să reabiliteze şi două poduri existente, Garibaldi şi Fabricii.

Drumuri şi bretele

În planul administraţiei locale se află crearea unor benzi de circulaţie noi şi a unor bretele de legatură. Astfel, se va crea o bandă în plus pe strada Câmpului, respectiv vor exista bretele în sensul giratoriu de la intersecţia Câmpului - Izlazului - Frunzişului. Noile bretele vor permite accesul dinspre Izlazului spre Câmpului şi dinspre Câmpului spre Frunzişului, fără ca şoferii să mai fie nevoiţi să intre în sensul giratoriu.

Pe acelaşi principiu, se va crea o bretea dinspre strada Aurel Vlaicu spre Fabricii şi una dinspre strada Observator spre Viilor, în zona Spitalului de Recuperare.

Primăria vrea să lărgească Bulevardul Nicolae Titulescu, la intrarea în Piaţa Cipariu, şi breteaua de acces spre Cipariu dinspre strada Avram Iancu.

În Mănăştur, la intersecţia Câmpului cu Calea Mănăştur, va fi realizat un sens giratoriu. Strada Brâncuşi va fi largită în partea sa finală, iar cele patru benzi ale Căii Dorobanţilor vor fi reorganizate, în faţa Consiliului Judetean; trei benzi vor merge către est şi doar una spre vest, respectiv dinspre Teodor Mihali spre magazinul Profi.

Primarul Emil Boc a anunţat că se fac studii pentru introducerea benzilor dedicate pe axa est - vest, dar că o astfel de bandă va funcţiona şi în Piaţa Avram Iancu, pe partea cu Finanţele şi Mitropolia.

Cel mai ambiţios plan este însă realizarea drumului gară - aeroport, cu câte două benzi de o parte şi alta a căii ferate.

Peste 7.000 de locuri în parkinguri

Primarul a prezentat un calcul care spune că la Cluj există, sunt în proiectare sau în studiu parkinguri care ar urma să poată găzdui între 7.117 şi 7.817 maşini.

Există deja 2.371 de locuri în parkinguri sub şi supraterane publice, iar 376 sunt în lucru. Este vorba despre cele de pe strada Negoiu, un obiectiv care trebuia să fie finalizat în 2015. De asemenea, sunt 750 de locuri în garaje etajate private.

Boc a subliniat că acestora li se vor mai adăuga numeroase parkinguri sub şi supraterane, unele cu situaţie juridica rezolvată, altele cu o situaţie neclarificată încă.

Cele mai noi steguleţe pe harta parcărilor pe care doreşte să le realizeze municipalitatea sunt în curtea spitalului de oncologie, în parteneriat cu unitatea medicală, sau sub actuala parcare de la catedrala greco-catolica aflată în construcţie, în parteneriat cu Biserica.

De asemenea, sub parcarea magazinului Billa din Mănăştur ar urma să se construiască un garaj subteran de tip park & ride.

Statisticile spun că, în Cluj, sunt înmatriculate în prezent peste 160.000 de autovehicule.

 

Comenteaza