Compania de Apă Someș crește producția de energie verde și cumpără centrale electrice fotovoltaice! Banii sunt din fonduri europene

Compania de Apă Someș crește producția de energie verde și cumpără centrale electrice fotovoltaice! Banii sunt din fonduri europene
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Energia electrică generată cu ajutorul centralelor electrice fotovoltaice va contribui în mod direct la reducerea consumului de electricitate din surse convenționale pentru asigurarea producției, cu impact mai redus asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Compania de Apă „Someș” S.A., societate care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Instalare centrală electrică fotovoltaică”.

Investiția este cofinanțată de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 23.412.104,98 lei, cu TVA inclus.

Este o nouă reușită care ne bucură, cu atât mai mult cu cât vorbim de o sumă importantă de bani pe care am obținut-o din fonduri europene. Odată cu implementarea acestui proiect vom reuși să reducem poluarea mediului înconjurător și să optimizăm costurile”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Investiția vizează construirea unor centrale electrice fotovoltaice în șase locații în cadrul unor obiective administrate de Compania de Apă „Someș” S.A. în județele Cluj și Sălaj, respectiv: Stația de epurare Cluj-Napoca, Uzina de Apă-sursa Florești, Stația de captare-tratare Bologa, care deservește zona Huedin, Staţia de epurare Zalău, Staţia de epurare Dej și Staţia de epurare Gherla.

Reamintim, în acest context, faptul că operatorul regional de apă în cadrul căruia Consiliul Județean Cluj deține calitatea de acționar majoritar utilizează extensiv și alte modalități de producere a energiei regenerabile, prin microhidrocentrala de la Tarnița, precum și prin producerea de energie electrică și termică din biogazul rezultat din procesul de epurare.

Noile lucrări, care vor valorifica potențialul solar, vor contribui la obținerea independenței energetice prin producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consumul propriu, reducând cheltuielile cu energie electrică.

Comenteaza