Combinatul social de la Câmpia Turzii, în mare întârziere. Disponibilizaţii de la Mechel sunt disperaţi. "Săpăm la cartofi"

Combinatul social de la Câmpia Turzii, în mare întârziere. Disponibilizaţii de la Mechel sunt disperaţi.
Combinatul social care trebuia să fie înfiinţat pentru a le oferi locuri de muncă disponibilizaţilor de la Mechel nu este gata nici acum, iar locuitorii din Câmpia Turzii au ajuns la capătul răbdării şi nu mai au încredere în AJOFM. Deocamdată nu s-a identificat nici măcar amplasamentul pentru combinat.

Proiectul prin care se doreşte găsirea de locuri de muncă pentru disponibilizaţii de la Mechel Câmpia Turzii este unul dintre cele mai complexe care s-au făcut vreodată la noi în ţară. Numai că principalul obiectiv al proiectului, construirea unui combinat social pe fonduri europene, în care angajaţii să fie şi acţionari, s-a împotmolit. Trebuia să fie gata la 1 ianuarie, dar acum, după şapte luni, nu are nici măcar amplasamentul stabilit.

"Am găsit un spaţiu, dar am renunţat la el", spune primarul Radu Hanga.

Întregul proiect trebuia realizat din fonduri europene. Cererea s-a făcut pe data de 22 decembrie 2012 şi a fost în stadiu de evaluare timp de un an şi patru luni, spune Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. Don este cel care a avut ideea implementării acestui proiect.

Cei care şi-au pus speranţa în proiect, oameni cu venituri lunare sub 200 de lei sunt acum furioşi, lipsiţi de încredere şi acuză AJOFM-ul că aruncă bani pe fereastră.

Unul dintre disponibilizaţi spune că mai mult de jumătate din foştii angajaţi ai Mechel nu şi-au găsit de lucru.

„Mie anul trecut mi s-a terminat şomajul şi acuma am rămas fără loc de muncă, fără bani, fără nimic. Mai muncesc pe la oameni, pe unde îmi mai găsesc, când îmi dă cineva ceva de făcut. Ăştia cu ajutorul de la AJOFM ne-au spus numai abureli. Au dus oamenii la calificări, dar nu i-a ajutat nimic. Au zis că acolo pot merge doar cei care pornesc de la zero. S-au cheltuit o grămadă de bani aiurea, pe nimic. La final, le-a dat AJOFM-ul vouchere de 100 de euro şi atât. Acum o grămadă de cunoscuţi lucrează la sapă, la cartofi, la ceapă, fiecare ce poate. Din câte ştiu şi-au găsit la Bosch vreo 200 şi vreo 100 au ieşit la pensie", a spus unul dintre disponibilizaţi.

Dorin Vîţă, un alt fost angajat de la Mechel, şi-a găsit de lucru pe postul de sudor, dar este nemulţumit de felul în care s-au gestionat lucrurile după închiderea Mechel-ului.

„S-au aruncat o grămadă de bani aiurea cu reconversia profesională. Eu m-am tot rugat de cei de la AJOFM să facem cursuri , fără niciun rezultat. Oamenii au intrat în şomaj după Mechel fără să apuce să facă acele cursuri şi au rămas pe nicăieri. Unii dintre ei şi-au găsit de lucru, dar puţini. Au fost care au făcut cursuri la Transisud, iar dintre aceia abia 25% şi-au găsit de lucru", a spus Vîţă, fost lider sindical la furnalul III de la combinat.

David Moldovan, în vârstă de 56 de ani, trăieşte după închiderea fabricii cu 170 de lei pe lună.

„Nu mi-am găsit de lucru şi nici nu mi s-a oferit nimic să muncesc. Am vrut să fiu agent de pază, dar numai în Cluj mi s-a găsit, da eu sunt din Ocna Mureş şi nu am fost dispus să fac zilnic naveta pe banii mei. Am fost tot prin spitale şi acuma urmează să intru la comisie că vreau să mă pensionez pe caz de boală. De patru luni trăiesc cu 170 de lei pe lună, pe care îi primesc pentru boala pe care o am. Atâta primesc, în bătaie de joc. După 39 de ani de muncă. Ei nu vor să ajute, vor doar să-şi facă bani pentru ei", a spus acesta.

Daniel Don, şeful AJOFM, spune că banii europeni pentru proiect nu au fost primiţi încă şi explică de ce se întârzie atât de mult cu proiectul în valoare de 7,1 milioane de euro.

„Este un proiect în curs de implementare care a început din data din care se depune cererea la Comisia Europeană. În proiect erau stabilite opt activităţi, printre care şi combinatul social, şi pe lângă asta, crearea unor cursuri pentru reconversie profesională, consiliere, pentru ca disponibilizaţii să-şi poată găsi un loc de muncă. Felul în care se derulează birocraţia în Europa nu este foarte diferit faţă de România, iar noi nu am putut demara proiectul până ce nu am obţinut acrodul de la Comisia Europeană. Cei de la Bruxelles au aprobat proiectul abia în mai 2014, iar în luna septembrie a acestui an va fi supus aprobării Parlamentului român. Noi am vrut să avem prima linie de la combinatul social montată şi gata de funcţionare în ianuarie 2014, dar nu ţine de noi cum se mişcă aprobările cererii de proiect. Cei de la comisie au venit aici să vadă care este situaţia şi ce este de făcut, iar lumea trebuie să înţeleagă că este foarte greu să creezi locuri de muncă pentru un număr atât de mare de oameni disponibilizaţi" a spus Don.

Acesta subliniază că 400 dintre disponibilizaţi au fost angajaţi la firme din Cluj, Turda şi Câmpia Turzii, s-au făcut pentru ei cursuri de sudori, instalatori, asistent medical şi au fost angajaţi oameni pe posturi din domeniul lor de competenţă. De asemenea, o parte dintre cei 250 de oameni care sunt vizaţi pentru combinatul social au făcut practică în vederea pregătirii pentru liniile de producţie din combinat.

Legat de nemulţumirea oamenilor, Don este de părere că o parte din vină o au şi foştii angajaţi ai Mechel, care au ştiut cu câţiva ani înainte că pot fi daţi afară oricând, dar nu şi-au luat nicio măsură de siguranţă.

„Depinde de fiecare cât doreşte să muncească. Pentru toţi ideal ar fi să se întoarcă să lucreze la Mechel, pentru că asta au făcut zeci de ani. Noi ne-am mobilizat să facem ceva pentru ei, să-i ajutăm să se reprofileze în alte domenii. Dacă nu ai calificare ce pretenţii poţi să ai de la viaţă? Pe o parte dintre ei i-am angajat pe diferite posturi,dar au renunţat ulterior. De-acolo nu mai este problema noastră dacă nu au stat acolo. Este o problemă de mentalitate comunistă care persistă şi după 25 de ani. Din 2003 a apărut problema disponibilizărilor la Mechel. Ei ştiau că o să se închidă, dar niciunul nu s-a gândit să se apuce să facă un curs de reprofilare, în caz că va fi dat afară, să nu rămână pe dinafară", a spus şeful AJOFM Cluj.

Pentru cursurile pe care le-au făcut, oamenii au primit şi sume de bani. De exemplu, la profilul de sudori s-au făcut două serii de cursuri. Pentru un curs, fiecare persoană a primit 900 de euro. Piaţa muncii a fost atent studiată înainte, iar în timpul stagiilor de practică pe care le-au făcut cei disponibilizaţi au avut loc vizite din partea agenţilor economici care ulterior i-au angajat. La încheierea cursurilor, oamenii mai primesc câte 200 de euro şi li se asigura şi transportul gratuit.

Compania Mechel Câmpia Turzii face parte din grupul rus Mechel. A fost privatizată în 2003. Iniţial a fost preluată de firma Conares Trading, înregistrată în Elveția. Conares a devenit ulterior parte a grupului rus Mechel. În anul 2012, mai erau 1.050 de angajaţi care au rămas ulterior fără locuri de muncă. În urma unei decizii luate de Tribunalul Comercial Cluj, Mechel Câmpia Turzii a intrat în insolvenţă, în aprilie 2013. În luna februarie 2013 grupul rus Mechel a vândut toate proprietățile sale din România, inclusiv combinatul de la Câmpia Turzii, către firma Invest Nikarom din București.

Comenteaza