Colectare selectivă / Firmele de salubritate, amenințate cu rezilierea contractelor. La bloc plătesc toți pentru un indisciplinat

Colectare selectivă / Firmele de salubritate, amenințate cu rezilierea contractelor. La bloc plătesc toți pentru un indisciplinat

Primarul Clujului se declară nemulțimit de modul în care se face colectarea selectivă a deșeurilor menajere și amenință firmele de salubritate cu rezilierea contractelor. 

"Este începutul procesului, dar sunt extrem de nemulțumit de firmele de salubritate. Au primit amenzi de câte 20.000 de lei fiecare și au avut termen 2 săptămâni ca să reglementeze situația. Urmează noi controale și vor primi amenzi în continuare dacă nu își îndeplinesc atribuțiile contractuale. Nu am fost deloc mulțumit de implementarea sistemului de colectare selectivă la case, cu nerespectarea programului de ridicare a gunoiului, de lipsa sacilor menajeri. Pregătesc documentațiile reziliere, e documentație dificlă, greoaie, dar dincolo de amenzi nu am altă alternativă decât cea de a merge pe ceea ce legea ne permite. Sunt probleme mai mult cu Rosalul, dar nici Bratnerul nu perfomează la nivelul așteptat. La pachet tratăm nerealizarea obligațiilor legale și contractuale, firmele nu sunt indispensabile. Voi evalua", a declarat Emil Boc, care spune că nu a trecut încă la sancționarea cetățenilor, dar care în viitor vor plăti prin sacționarea asociațiilor de proprietari: "Contractul e cu asociațiile de proprietari și firma de salubriate. Toți pentru 1 și 1 pentru toți. Prin educație civică vom evolua. La bloc ne cunoaște, știm cine nu respectă regulile". 

Edilul nu a dorit să ofere o situație clară a implementării sistemului de colectare selectivă pe patru fracții a deșeurilor menajere în Cluj-Napoca: "Este pozitiv, dar nu poate fi cuantificat. După prima lună vom avea și vom prezenta un procent". De asemenea, va fi implementat un proiect pilot, la 50 de blocuri din oraș, unde depozitarea deșeurilor pe 4 fracții se va face pe bază de cartelă. 

Potrivit legii, de luni, 1 iulie 2019, în mod obligatoriu, începe colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții. Ridicarea deșeurilor se va face cu mașini speciale pentru fiecare fracție. Este obligatorie  colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții. Mai multe detalii AICI!

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face astfel:

  • În cartierele de blocuri (asociații de proprietari): La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție: plastic/metal – galben;  hârtie/carton – albastru;  sticlă – verde; deșeuri reziduale – negru;
  • La gospodăriile individuale (case): se va colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator

Plăteși cât arunci! Cu cât se scumpește factura la gunoi 

Colectarea selectivă scumpește factura la gunoi. Creşterea tarifelor de la 7,18 lei/persoană (cu TVA) la 9,88 lei/persoană (cu TVA), respectiv de la 45,11 lei/mc la 61,82 lei/mc la agenţii economici se datorează creșterii consumului de combustibil, respectiv a celui de lubrifianți și piese de schimb, datorită creșterii frecvenței de colectare cauzată de necesitatea introducerii colectării pe patru fracții.

Amenzi usturătoare pentru clujenii care aruncă gunoiul la vecini

Clujenii care vor arunca gunoiul la alte puncte gospodărești decât cele unde sunt arondați vor fi aspru sancţionaţi. Potrivit proiectului de hotărâre provind modificarea regulamentului local de bună gospodărire a municipiului, lansat în dezbatere publică la Cluj, cuantumul sancțiunilor prevăzute pentru persoanele depistate că aruncă gunoiul în alte locuri decât cele unde sunt arondați vor fi de 1.000-2.500 de lei.

 

Comenteaza