CMID va fi dat în funcțiune parțial, în vara lui 2019

CMID va fi dat în funcțiune parțial, în vara lui 2019

Lucrările de edificare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) avansează în ritm alert, transmit reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) ar putea fi recepționat în vara acestui an, cu cinci ani întârziere.

"În acest an vom putea face o recepție parțială a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, astfel că îş vom da în funcțiune parțial, în sensul de a fi folosit de tot județul. Am reușit fazarea proiectului, adică o parte să reușim să o terminăm până în vară, lunile iulie-august. Din septembrie va trebui deja să folosim acest centru. Primăriile din Cluj trebuie să aibă o variantă pentru gunoaie. Sper ca în acest interval de timp să avem o recepție parțială și prima celulă, prima "groapă" să fie dată în funcțiune. Acest centru ne-a consumat atât de multă energie pentru că, deși el era pe o cale bună, s-au întâmplat tot felul de nereguli. Dosarele penale care sunt acolo, alunecările de teren care au fost determinate de lucrări făcute de anumite firme care au dorit prin aceasta să obțină bani în plus, au întârziat foarte mult finalizarea centrului", a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, la Realitatea FM Cluj. 

CMID a fost început în 2011 și trebuia terminat în 2014. Acesta a beneficiat de fonduri europene, dar a fost blocat de insolvențe, lucrări neconforme, furturi de pământ și alunecări de teren. 

"Există o expertiză făcută la centrul respectiv de către profesorii de la Universitatea Tehnică, iar ei spun că acel constructor de la CMID a făcut lucrări “malefice”, în sensul că a furat dealul de la bază și a determinat alunecarea de teren ca să poată cere lucrări suplimentare și bani în plus. Aceste lucruri au dus la o întârziere uriașă, la scoaterea constructorului de acolo, o altă licitație, un alt constructor. Așa am tot prelungit-o până am ajuns acum într-o situație disperată, pentru că trebuie să finalizăm acest centru. Acum putem spune că centrul ajunge aproape în faza de a-l da în funcțiune", a afirmat Tișe. 

În noiembrie 2018, reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj transmiteau că lucrările de remediere a alunecărilor de teren la amplasament, respectiv cele de consolidare a versantului pe care este amplasată celula de depozitare, sunt foarte aproape de finalizare. "Profitând și de vremea extrem de favorabilă lucrărilor de construcții, investiția avansează în ritm rapid. Astfel, estimăm că prima celulă de depozitare va fi dată în folsință în cursul anului viitor”, a declarat președintele Alin Tișe.  

În ceea ce privește celula de depozitare, până în noiembrie au fost realizate o serie de lucrări ce au vizat continuarea construcției digului nordic și, respectiv, a execuției de terasamente pe dig. De asemenea, au fost executate lucrări de profilare a fundului celulei, taluzându-se părțile ei interioare și exterioare, în paralel cu săparea de rigole. Totodată, a fost finalizat drenul de fund în zona sub-celulei numărul 2 și s-a continuat execuția acestuia în sub-celula numărul 3. În continuare, au fost executați primii 50 de centimetri din umplutura de pământ peste drenul de fund, acolo unde acesta a fost instalat, respectiv a fost finalizată grinda de ghidaj pe tronsonul 10 dar și execuția piloților de dren pe tronsonul 9 și continuarea execuției acestora pe tronsonul 10 al consolidării. Nu în ultimul rând, s-a realizat impermeabilizarea bazinului de levigat și au fost făcute umpluturile perimetrale pe lângă acesta, dar și lucrări permanente de trasare, măsurare, întreținere accese și platforme.

În ceea ce privește Zona tehnică, până în noiembrie erau executate parțial fundațiile pentru consolidarea lamelelor de beton din zona platformei de compost, continuându-se, în paralel, excavarea zonei adiacente halei numărul 1, în vederea aducerii terenului la cota prevăzută prin proiect.

Referitor la lucrările de consolidare a amplasamentului ca urmare a intervențiilor neconforme realizate de vechiul antreprenor, au fost executați integral piloții de dren pe tronsonul 9, continuându-se execuția piloților de dren pe tronsonul 10. De asemenea, au fost executate lucrări de excavații în aval de structura de sprijin, toate soluțiile necorespunzătoare identificate fiind evacuate la halda din vecinătatea organizării de șantier.

Consolidarea depozitului neconform de la Pata Rât

Președintele Consiliului Județean Cluj a semnat, în septembrie 2018, ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție pentru consolidarea depozitului neconform de deșeuri de la Pata Rât, în vederea finalizării închiderii rampei.

„Această consolidare ne va permite să finalizăm în bune condiții închiderea rampei. De altfel, procesul de închidere și ecologizare era deja extrem de avansat în momentul producerii alunecării de teren, motiv pentru care, după consolidarea depozitului, operațiunile rămase de executat se vor încheia extrem de rapid”, a declarat în toamna lui 2018 Alin Tișe.

Lucrările continuă în 2019

Lucrările de consolidare a părții de sud-est a depozitul neconform de la Pata Rât au termen de derulare pe parcursul a maxim 12 luni, până în septembrie 2019. Dintre acestea, 3 luni reprezintă perioada de proiectare, celelalte 9 luni fiind destinate executării lucrărilor propriu-zise de consolidare.

Zid de 3.5 m

Lucrările aferente acestei investiții presupun, în principal, edificarea unui zid de sprijin la baza depozitului, prin consolidarea cu piloți. Totodată, va avea loc modificarea pantei taluzului și amenajarea unui drum tehnologic, capabil să suporte încărcările mari, date de utilajul greu de forare și de transportul materialelor de construcții. De asemenea, va avea loc decolmatarea pârâului Zăpodie și consolidarea malului stâng al acestuia, totalitatea acestor operațiuni având ca principal scop protejarea depozitului de deșeuri și împiedicarea poluării pârâului Zăpodie.

În concret, întreaga zonă afectată de alunecare, situată pe latura sudică a depozitului și pe o lungime de aproximativ 300 de metri pe latura estică, precum și zona stabilă în prezent de pe latura estică a depozitului vor fi consolidate prin execuția unui zid de sprijin din beton armat, cu o lungime totală de 700 de metri. Acesta va fi fundat pe două șiruri paralele și alternative din piloți forați la adâncimea de 10 cm, cu diametrul de 600 de mm. Înălțimea zidului va fi de 3.5 m, acesta fiind prevăzut cu o consolă în partea din amonte cu rol de suport al canalului pluvial. Canalul pluvial va fi săpat în stratul de pământ compactat sprijinit de consola zidului, urmând ca apa pluvială colectată de acesta să fie evacuată printr-un sistem ce va traversa zidul prin partea inferioară, printr-un tub de beton. De acolo, apa va fi deversată printr-o zonă consolidată, în râul Zăpodie.

Operațiunile au o valoare totală de 18 milioane de lei (4 milioane de euro, n.red.). 

Amintim că în anul 2012 a fost anunţat câştigătorul licitaţiei pentru construirea CMID, format din asocierea dintre companiile Confort SA, Atzwanger, Ladurner Impianti şi Vel Service, pentru valoarea de 107,5 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). În acelaşi an, însă, liderul asocierii, Confort SA, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma italiană Atzwanger.

În februarie 2013, asocierea care câştigase licitaţia a subcontractat lucrarea către o altă asociere de firme condusă de Napoca Construcţii, avându-l ca patron pe omul de afaceri Ioan Bene.

Comenteaza