Clujul va avea în curând un abator de 9,5 milioane de euro

Clujul va avea în curând un abator de 9,5 milioane de euro
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj urmează să demareze construcţia unei unităţi de abatorizare, tranşare şi livrare carne pe un teren din Iclod, în parteneriat cu primăria comunei.

Fermierii din zonă se vor putea bucura în acest fel de activitatea noii unităţi, unde vor putea să îşi sacrifice bovinele, porcinele sau ovinele în condiţii optime. Consilierii judeţeni au dat undă verde proiectului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii unitate de abatorizare, tranşare şi livrare carne. După ce în iunie 2013 s-a aprobat acordul de asociere dintre judeţul Cluj şi comuna Iclod pentru realizarea investiţiei în cauză, studiul de fezabilitate aferent obiectivului a primit aviz favorabil din partea CJ în august 2014.

Necesitatea construirii unităţii pleacă de la faptul că în acest moment nu există în județul Cluj decât o unitate de abatorizare, de dimensiuni mici. Fermierii din judeţ se plâng în fiecare an că nu au condiţiile necesare în zonă şi subliniază faptul că sunt nevoiţi să ducă animalele la abatoare din alte judeţe.

Astfel, o unitate de abatorizare cu o capacitate sporită, care să răspundă cerințelor actuale din domeniu, să îndeplinească cerințele impuse de regulamentele europene privind igiena și siguranța alimentelor și care ar urma să deservească întreg județul, va putea conduce la dezvoltarea domeniului zootehnic la nivel județean.

Unitatea de abatorizare va fi situată în intravilanul localității Iclod, mai exact în partea estică a acesteia și va avea asigurat accesul la drumul european E 576.

Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală a investiţiei se ridică la 42,2 milioane lei, respectiv 9,47 milioane de euro. Abatorul din Iclod va avea opt corpuri, o suprafață construită de peste 3.800 mp și o suprafață desfășurată de 4.000 mp, iar terenul pe care se va întinde unitatea depăşeşte 24.000 mp. Unitatea va cuprinde abator, padocuri animale, sală sanitară, spălătorie auto, punct gospodăresc, cântar, amenajări exterioare, drumuri și platforme.

Capacitatea zilnică de procesare a noului abator va fi de 100 de bovine, între 260 şi 300 porcine, între 500 şi 800 de ovine şi va putea tranşa până la 10 tone de carne. Durata de realizare a investiţiei va fi de doi ani, în prezent urmând să fie demarată faza de licitare, iar mai apoi proiectarea şi construirea propriu-zisă.

Comenteaza