Clujul turnurilor virtuale. Înaintea gigantului din Mănăştur au mai existat şi alţi "zgârie nori", rămaşi la stadiul de proiect

Clujul turnurilor virtuale. Înaintea gigantului din Mănăştur au mai existat şi alţi
Înainte de gigantul turn de 25 de etaje din Mănăştur, au existat o serie de proiecte măreţe care ar fi schimbat aspectul urbanistic al Clujului. Facem o incursiune în timp şi vedem care sunt acestea şi ce s-a întâmplat cu ele.

Blocul turn de 25 de etaje de pe Calea Floreşti se vrea a fi o construcţie de referinţă pentru acea zonă a Clujului. Daca va fii finalizat, acesta va fi primul "zgarie nori" din oras.

Machete pentru clădiri futuriste şi turnuri înalte au existat, iar Clujul ar fi avut acum o faţă diferită dacă proiectele ambiţioase gândite în detaliu nu ar fi eşuat. Unele dintre ele nu au fost începute niciodată, altele au rămas neterminate.

Unul dintr ele este River Tower ridicat de societatea Tower SRL în Piaţa 1 Mai. Cei care şi-au cumpărat locuinţe în blocul de locuinţe River Tower aşteptau în 2010 în zadar să fie intabulaţi. Banc Post, finanţatorul construirii blocului de locuinţe, a cerut deschiderea procedurii insolvenţei pentru firma Tower SRL, cea care a realizat proiectul imobiliar. Banc Post şi Tower au încheiat în 2007 un contract de creditare pentru realizarea River Tower, în valoare de 4,91 milioane de euro. Potrivit reprezentanţilor băncii, Tower are avea în 2010 restanţă la plată de 4,87 milioane de euro, la care s-au adăugat dobânzi de 291.299 de euro, datoria totală rezultată fiind de 5,16 milioane de euro. Şi Vodafone a solicitat de la Tower SRL o datorie de peste 37.000 de lei, pentru plata furnizării de servicii de telefonie în perioada mai-iunie 2009.

Circa 70 de apartamente au fost cumpărate în incinta River Tower, la preţuri cuprinse între 28.000 şi 87.000 de euro.

Şi Tower Park-ul care a început să fie construit în cartierul Mănăştur a rămas în aer, mulţi dintre cei care şi-au cumpărat apartamente acolo cerând să li se rezilieze contractele din cauza întârzierilor. Compania cu capital american Tower urma să construiască pe Calea Floreşti un ansamblu multifuncţional cu 475 de apartamente, un hotel de patru stele, clădiri de birouri şi spaţii comerciale. Proiectul a fost evaluat la aproximativ 30 milioane de euro.

În anul 2007, fostul rector USAMV Liviu Mărghitaş, anchetat de DNA pentru modul de înstrăinare a terenului de la Sapca Verde în favoarea omului de afaceri Arpad Paszkany, a semnat şi un contract de concesiune pe 49 de ani a unui teren de 1,3 ha companiei Tower în zona Billa din cartierul Mănăştur.

Tower a solicitat în luna octombrie 2009 o amânare de şase luni pentru predarea obiectivelor menţionate USAMV-ului. "Dacă au o problemă, se va discuta. Rezilierea contractului e imposibilă datorită felului cum a fost făcut. Vor fi despăgubiţi prin penalităţi dacă e vina noastră. Nici un contract din lume nu se poate rezilia unilateral", spunea atunci Michael Chezan, administratorul Tower. Directorul USAMV, Viorel Poruţiu, a răspuns că prelungirea acordată este invalidată de faptul că Tower nu a respectat graficul de lucrări până în luna iunie, aşa cum se convenise.

În 2010, Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), asociată în afacerea Tower Park, se arăta nemulţumită că proiectul bate pasul pe loc în condiţiile în care societatea Tower concesionase terenul USAMV-ului pe o perioadă de 49 de ani, fără să plătească nimic. USAMV urma să primească la cheie un hotel de trei stele şi un centru de conferinţe, lucru care nu s-a mai întâmplat. Constructorul proiectului, Progest Invest Proiect, a declarat la acea vreme pentru ZIUA de CLUJ, că şantierul urmează să se redeschidă după 10 februarie 2010.

În 2008 clujenii primeau vestea că un hotel de cinci stele, operat sub unul dintre brandurile afiliate Starwood Hotels & Resorts Worldwide, va funcţiona într-un bloc-turn de 27 de etaje. Primul hotel Sheraton din România trebuia să se deschidă la Cluj, în cadrul primului turn de la Sigma, iar hotelul urma să dispună de 202 camere şi să devină operaţional în 2012.

Hotelul ar fi făcut parte din Ansamblul Sigma Towers, care era proiectat să se întindă pe o suprafaţă de peste 2 ha în zona complexului deja existent, Sigma, din Zorilor şi să aibă o arie construită de 120.000 mp. Construcţia primului turn trebuia să se finalizeze în 2012, an în care urma să fie demarate lucrările la cel de-al doilea turn (T2). Conform proiectului, T1 includea 110 apartamente, hotelul de cinci stele, o sală de conferinţe şi spaţii de birouri de clasa A. Sheraton Cluj mai includea trei restaurante şi un bar tematic, o cafenea, un bar situat în loby-ul hotelului, un centru spa şi o sală de gimnastică dotată cu piscină, saună şi vestiare. În primul turn, birourile au fost proiectate pe o suprafaţă de 11.949 mp. Cele 110 apartamente de lux ar fi fost situate între etajele 14 şi 24 inclusiv şi ar fi avut suprafeţe de 115-200 mp. Hotelul de cinci stele, situat în incinta turnului T1 ar fi beneficiat de o suprafaţă de 12.800 mp.

Toate planurile arătau imaculat pe hârtie, însă realitatea Clujului în care trăim este un tristă: ne dezvoltăm oraşul extrem de încet, iar scheletele clădirilor ridicate cu ani în urmă, aşteaptă să fie îmbrăcate şi date în folosinţă.

Gigantul de 25 de etaje din Manastur ar putea fi prima construcţie de proporţii finalizată şi ar urma să găzduiască apartamente, birouri, spaţii comerciale, apartamente în regim hotelier. Clădirea ar urma să aibă două niveluri de subsol, trei de demisol, parter şi 25 de etaje, investiţia a fost estimată la 10 milioane de euro.

Comenteaza