Video Foto Clujul spre 2030! De la "Made in Cluj" la "Invented in Cluj", parteneriate metropolitane cu piaţa americană, focus pe high-tech

Clujul spre 2030! De la "Made in Cluj" la "Invented in Cluj", parteneriate metropolitane cu piaţa americană, focus pe high-tech

Trei ore au discutat autorităţile locale, experţii Băncii Mondiale, reprezentanţii mediului academic şi ai celui de business despre economie, cercetare şi dezvoltare la Cluj-Napoca, în cadrul celei mai noi dezbateri organizată de CIIC - Centrul de Inovare și Imaginație Civică, în 18 februarie 2021. 

Această dezbatere face parte din seria de consultări publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, coordonată de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și experții Băncii Mondiale.

"Aş vrea să fac o scurtă trecere în revistă a ceea ce am făcut până acum. Talente, toleranţă, tehnologie şi încredere înseamnă în 4 cuvinte Cluj-Napoca. Tot ce s-a întâmplat în oraş nu este întâmplător, este produsul unei strategii dezvoltate de experţi şi pusă în practică de administraţia locală. Clujul nu mai este Clujul industriei grele din perioada comunistă, încet, dar sigur, am trecut la o economie a informaţiei, bazată pe tehnologie şi inovare. Dacă vom asculta de experţi şi societatea civilă, dacă vom lua decizii după ecosistem şi nu egosistem, oraşul va avea viitor. Să nu distrugem calitatea vieţii la Cluj şi nu îmi e uşor, oraşul e tentant, mai ales urbanistic. De la economie vine însă viitorul. Dacă vom continua pe limbajul european, green digital şi resilience, vom avea slujbe bine plătite la Cluj", a declarat primarul Emil Boc, în începutul dezbaterii publice.

"Clujul este oraşul cu cea mai rapidă creştere economică din UE. Între 2000 şi 2017, PIB-ul Clujului a crescut de 4.3 ori. Tot ce este în Cluj, până la Gherla, Turda, Câmpia Tuzii şi Huedin este într-un plin proces de transformare. Zona metropolitană nu mai este agricolă, Clujul este catalistul acestei transformări. Deja la Cluj se fac o grămadă de chestii mişto, singura recomandare mare este să avem o diplomaţie economică şi mai focusată şi mai susţinută şi cu o privire spre piaţa americană, cu care e important să avem relaţii acamdemice şi de sector privat", a declarat Marcel Ionescu Heroiu, reprezentant al Băncii Mondiale. 

"Judeţul şi zona metropolitană Cluj sunt pe primele locuri la numărul de salariaţi, 200.000 de aproximativ în zona metropilitană, cea mai rapidă creştere la nivel de ţară. Salariul mediu lunar este de 3.049 de lei, mai mare decât media naţională. Acum, metropola trebuie să încurajeze exporturile de bunuri complexe, dar mai ales de servicii. De asemenea, metropola trebuie să sprijine dezvoltarea companiilor high-tech. Trebuie să atragem în continuare talente, există deja premizele dezvoltării. Locul următorilor unicorni din UE va fi shift de la "Made in Cluj" la "Invented in Cluj" şi Living Lab de co-creare şi testare a soluţiilor, "a explicat, Oana Stănculescu, tot de la Banca Mondială.

"Mediu privat şi universităţile sunt actorii care generează cunoaşterea. Din păcate încă în Cluj contribuţia la cunoaştere pe zona institutelor private nu e foarte puternică, tot universităţile rămân actorii principali şi atunci trebuie să gândim acest lucru când vorbim de dezvoltare inteligentă. Eu cred că punctele foarte tari ale universităţilor, cu competitivitate internaţională, nu sunt foarte bine reprezentate în specializările inteligente. Pun pariu că puţină lume ştie că UBB este printre primii 20 în ceea ce priveşte tehnologiile de stocare a carbonului din atmosferă, că este un vârf de lance pe aplicaţii în nanotehnologii cu aplicaţii pe mediu şi sănătate, UBB este vârf de lance pe tehnologiile şi sănătatea mintală, adică oamenii de la noi sunt între primii 2 la sută cei mai citaţi oameni de ştiinţă ai lumii. Ori aceste lucruri tari au aplicaţie, poţi face transfer. Noi cu primăria încercăm să reparăm acest lucru", a spus Daniel David, recotor UBB. 

"Trebuie să ieşim şi din oraş şi să folosim zona metropolitană foarte bine. Trebuie să lucrăm mai mult pe abordă intergeneraţionale, pe diferite categorii de vârstă, aborbare interdisicplinară, unde s-au făcut paşi, dar este lipsă de încredere la unele parteneriate. Clujul trebuie să fie cât mai inclusiv şi către categoriile sociale care rămân în urmă, nu doar către cei care au bani", a spus Andras Farcas, de la Grupul Pont. 

Amintim că, Primăria Cluj-Napoca organizează o nouă serie de dezbateri publice online sub cupola Centrului de Inovare si Imaginație Civică (CIIC), în perioada lunilor februarie – aprilie, iar clujenii sunt așteptați să ia parte la dezbaterile publice în care se va discuta despre viitorul orașului, alături de specialiști în diverse domenii și cercetători pentru a înțelege cum ne putem pregăti orașul pentru nevoile locuitorilor pe un orizont de timp mai larg, 2021- 2030.

Agenda dezbaterilor:

Joi, 25 februarie – SIDU 2021 -2030 Mobilitate
Joi, 4 martie – SIDU 2021 -2030 Locuire
Joi, 11 martie - SIDU 2021 -2030 Clujul Metropolitan
Joi, 25 martie - Piața Karl Liebknecht și străzile adiacente
Marți, 6 aprilie - Reamenajarea Parcului Primăverii
*Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană

dezbatere

Toate dezbaterile vor începe la ora 17.00, se vor desfășura pe platforma electronică ZOOM și vor fi transmise live pe paginile de Facebook CIIC - Centrul de Inovare și Imaginație Civică și Municipiul Cluj-Napoca

”Continuăm seria de întâlniri pentru realizarea strategiei de dezvoltare a zonei metropolitane Cluj. Îi invit pe clujeni să contribuie la dezbaterile având ca teme economia, cercetarea, mobilitatea, locuirea și dezvoltarea urbană sustenabilă. De asemenea, continuăm programele de investiții Clujul Verde și Orașul pentru pietoni cu două proiecte extrem de interesante și care vor schimba în bine cartierele Mănăștur și Iris”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Centrul de Inovare și Imaginație Civică este locul unde culegem și dezbatem toate propunerile care vizează modernizarea și dezvoltarea orașului nostru pe multiple componente, de la mobilitate urbană la orașul Smart City, de la proiecte cultural-artistice la aspecte care țin de dezvoltarea socială.

CIIC își propune să aducă toate energiile pozitive ale orașului într-un cadru organizat în care aceste idei să poată fi analizate și dezbătute alături de experți. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității.

Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:

- design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
- utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.
Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/.../centrul-de-inovare-si.../

 

 

 

Comenteaza