Clujul se apropie de momentul carantinării. Boc: „E o diferență majoră față de anul trecut, am învățat mult din această pandemie”

Clujul se apropie de momentul carantinării. Boc: „E o diferență majoră față de anul trecut,  am învățat mult din această pandemie”

Cluj-Napoca se află foarte aproape de rata de infectare de 6/1.000 de locuitori, pragul după care orașul intră sub monitorizare și se va lua în calcul măsura carantinei.

Problema cea mai mare este lipsa locurilor la anestezie - terapie intensivă (ATI) pentru pacienții cu Covid-19. Autoritățile spun că deocamdată se mărește capacitatea doar unor secții de terapie intermediară, unde pacienții cu forme grave de Covid să primească oxigen. „E o diferență majoră față de anul trecut, am învățat mult din această pandemie, am adus și multe paturi la ATI și noi la Cluj, zeci de paturi aduse în sistem.

Medicii au învățat foarte multe și pot să-i felicit cu sinceritate și fără ipocrizie, începând cu cei de la boli infecțioase, care sunt campioni în România prin faptul că au reușit să prevină cazurile de ATI majore prin preterapia cu oxigen, adică nu s-a ajuns în faza finală, când puteai sa faci cu oxigen și să ameliorezi situația. Prin asta am avut mai multe locuri pentru cei cu coronavirus”, a declarat primarul Emil Boc, în urmă cu câteva zile.

“Fără eforturile extraordinar al spitalelor clujene, fără Direcția de Sănătate Publică, fără sistemul de la primărie care, cu spitalele împreună am căutat fiecare loc liber pe care să-l putem transforma într-o unitate care să asigure paturi ATI sau oxigen, faza de preterapie intensivă, astfel încât să avem mai multe locuri și să nu rămânem fără soluții.

Obiectivul nostru este clar: să nu ajungem la carantină și nu rămânem fără locuri la ATI prin aceste măsuri de prevenție. Deocamdată avem situația, cu greu, sub control, carantina o evităm și am evitat-o, locurile sunt la limită la ATI, dar că acum, prin efortul tuturor, cu siguranță și presiunea va scădea”, a mai spus Boc.

Comenteaza