Clujul scapă de străzile private. Reguli mai flexibile din 2019, cu o condiţie

Clujul scapă de străzile private. Reguli mai flexibile din 2019, cu o condiţie

În 2019, Primăria Cluj-Napoca flexibilizează modalitatea de preluare a străzilor private din municipiu în proprietatea publică a oraşului. Există o singură condiţie. 

Noua regulă se aplică doar drumurilor private cu circulaţie publică nelimitată, fără barieră. Proprietarii străzii vor putea, pe baza unei declaraţii făcute la notar, să doneze drumul municipalităţii clujene fără să mai fie nevoie să se ocupe de cadastrare şi de intabulare. 

"Acele drumuri private, dar cu circulaţie publică nelimitată - adică și dacă proprietatea aparţine unor persoane fizice dar conform prevederilor legale drumul este deschis nelimitat circulaţiei publice - pot fi date la municipiu numai după cadastrare şi donaţie. Am reuşit să primim o singură stradă, Edgar Quinet.

Proprietarii au mari dificultăţi, am înţeles, să facă această cadastrare şi aceste proceduri tehnice, care iau foarte mult timp. Şi atunci primăria va veni în sprijinul acelora care locuiesc pe străzi private, va modifica cadrul normativ existent, în sensul că va fi permisă preluarea la municipiu în ampriza existentă, cu condiţia să facă proprietarii renunţarea la drept. Ce înseamnă asta?  Că ei au un extras de carte funciară, nu le cerem să facă şi cadastrarea străzii, să o intabuleze şi apoi să ne-o predea.

Le cerem doar, pe baza noului cod civil în vigoare, să se adune cu extrasul de carte funciară în mână şi să meargă la un notar, toţi proprietarii de pe o stradă şi să dea o declaraţie că renunţă la drept în favoarea primăriei. Cu acele acte notariale, municipalitatea intră în Consiliu Local (CL) şi preia strada respectivă, după care o cadastrează, o intabulează, iar a doua zi poate interveni să astupe gropile, după care poate face lucrări de asfaltare sau de investiţii", a declarat primarul Clujului, Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Municipalitatea lucrează în prezent la modificarea hotărârii hotărârii de CL existente, care va sta în dezbatere publică timp de 30 de zile, după care va fi supusă votului în CL. După ce va fi adoptată, undeva în martie - aprilie 2019, primăria poate trece la preluarea străzilor private. "Primul venit, primul servit: reparaţia străzii, iluminat, salubrizare", a punctat Boc. Ultima stradă privată intrată în proprietatea municipalităţii clujene, în 2016, este Edgar Quinet. 

Comenteaza